Trumpblog

Trump: Geen raketproeven tot overleg achter de rug is

Trump: Geen raketproeven tot overleg achter de rug is

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump zal Noord-Korea in ieder geval geen raketproeven uitvoeren tot na het aanstaande topoverleg tussen beide landen. Dat heeft Trump zaterdag getwitterd. De laatste keer dat Noord-Korea een test uitvoerde was afgelopen november. Vermoedelijk gaan Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in mei met elkaar om tafel.

North Korea has not conducted a Missile Test since November 28, 2017 and has promised not to do so through our meetings. I believe they will honor that commitment!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 10, 2018

Lees ook dit artikel over de rakettest van eind november: Noord-Korea test nog betere intercontinentale raket

Trump belt met Abe en Xi over Noord-Korea

Donald Trump heeft zaterdag gebeld met zijn Chinese collega Xi Jinping om te praten over Noord-Korea. Dat liet de Amerikaanse president weten via Twitter. Opmerkelijk: Trump schreef de naam van de Chinese leider verkeerd.

De twee zouden uitvoerig met elkaar hebben gesproken over de geplande ontmoeting van Trump met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Volgens Trump liet Xi weten dat hij het waardeert dat de Verenigde Staten werken aan een diplomatieke oplossing voor het conflict met Noord-Korea.

Chinese President XI JINPING and I spoke at length about the meeting with KIM JONG UN of North Korea. President XI told me he appreciates that the U.S. is working to solve the problem diplomatically rather than going with the ominous alternative. China continues to be helpful!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 10, 2018

Trump belde zaterdag eveneens met de Japanse premier Abe. Ook hij zou enthousiast zijn over het aanstaande gesprek met Noord-Korea. De twee spraken ook over de onderlinge handelsbetrekkingen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Spoke to Prime Minister Abe of Japan, who is very enthusiastic about talks with North Korea. Also discussing openin… https://t.co/nkhscNpa1c

De Amerikaanse president belde vrijdag al met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron over de geplande topontmoeting met Kim. Ook spraken de twee over de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium, meldde het Witte Huis zaterdag.

Trump: Ook Australië uitzonderen van importheffingen

De Verenigde Staten willen nu ook Australië uitzonderen van de importheffingen op staal en aluminium. President Trump laat via Twitter weten te werken aan een overeenkomst met het land.

Spoke to PM @TurnbullMalcolm of Australia. He is committed to having a very fair and reciprocal military and trade relationship. Working very quickly on a security agreement so we don’t have to impose steel or aluminum tariffs on our ally, the great nation of Australia!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 9, 2018

Volgens Trump wil de Australische premier Malcolm Turnbull "een eerlijke en wederkerige militaire en handelsrelatie". Australië exporteert niet veel staal maar is wereldwijd één van de grootste exporteurs van ijzererts, een van de grondstoffen van staal.

Donderdag kondigde Trump aan de plannen voor importheffingen binnen twee weken te willen doorvoeren. Amerikaanse bedrijven moeten een importheffing betalen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Canada en Mexico worden voorlopig vrijgesteld van de heffingen en de president nodigde alle andere landen uit om te komen onderhandelen.

Paul Manafort zegt onschuldig te zijn

Paul Manafort, de voormalig campagneleider van Trump, zegt niet schuldig te zijn aan witwassen, belastingfraude en bankfraude. Dat meldt persbureau Reuters donderdag. De rechtszaak tegen hem en zijn voormalig zakenpartner Rick Gates gaat 10 juli van start. Gates is de oud-vicevoorzitter van het campagneteam van Trump.

Volgens speciaal aanklager Robert Mueller heeft Manafort in 2012 en 2013 namens Oekraïne ruim 2 miljoen euro overgemaakt aan een groep prominente Europese oud-politici. Het is niet bekend om welke Europese politici het gaat. Manafort lobbyde namens de pro-Russische regering van de voormalige Oekraïense president Viktor Janoekovitskj. Ook zou Manafort gesjoemeld hebben met zijn belastingaangiftes.

Lees over de aanklacht van Mueller: Manafort betaalde Europese oud-politici

De rechtszaak is onderdeel van het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Mueller probeert met deze rechtszaak leden van het campagneteam te laten meewerken aan het Rusland-onderzoek in ruil voor strafvermindering.

Lees ook dit profiel van Paul Manafort: de man achter dictators, oligarchen en Trump

Mogelijk uitzondering invoertarieven voor Canada en Mexico

De Amerikaanse president Trump overweegt om Mexico en Canada uit te zonderen van de invoertarieven voor staal en aluminium, meldt The Washington Post donderdag. Trump tekent mogelijk donderdag het voorstel voor de invoer van de handelstarieven. Daarin zou een clausule zitten dat Mexico en Canada uitstel van dertig dagen geeft. Maar het definitieve voorstel is nog aan veranderingen onderhevig, zo liet het Witte Huis weten.

Vrijhandel is voor de Republikeinen een geloofsartikel: Met principes van zijn partij heeft Trump niets te maken

Over de invoering van de handelstarieven van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium is veel onrust ontstaan. Trumps eigen partij is mordicus tegen en vreest een handelsoorlog met onder meer de EU en banenverlies voor Amerikanen. De tarieven raken de Republikeinen in hun vrijhandelshart. Trumps economisch topadviseur Gary Cohn stapte dinsdag op omdat hij fel tegen Trumps protectionistische plan is.

'Trump was wel degelijk op de hoogte van ontmoeting met de Russen'

Een oud-campagneadviseur van Donald Trump, Sam Nunberg, heeft zich maandag op verschillende Amerikaanse zenders wel heel bijzonder uitgelaten over het Ruslandonderzoek naar Trump.

Op CNN zei hij dat Trump wel degelijk op de hoogte was van de omstreden ontmoeting met een Russische delegatie in de Trump Tower in de zomer van 2016. "Hij had het er weken van tevoren over," zei Nunberg. "Hij hoefde alleen maar te zeggen: 'ja, we hebben een ontmoeting gehad met de Russen.'"

O man. Hier bekent Trumps oud-campagneadviseur even dat Trump wist van de beruchte ontmoeting in Trump Tower met een Russische advocaat. 'He talked about it a week before.' pic.twitter.com/osD8zCYYIW

— Guus Valk (@apjvalk) 5 maart 2018

Tegen MSNBC zei hij medewerking aan een onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezing te weigeren. Hij ziet niet in waarom hij "tachtig uur zou besteden aan het doornemen van emails" met Steve Bannon en Roger Stone.

Een fragment van het interview van Trumps oud-campagnemedewerker Sam Nunberg met @MSNBC. Wil niet met Mueller meewerken, omdat e-mails uitzoeken te veel gedoe is. Krankzinnig gesprek: pic.twitter.com/Y2kLJtwl27

— Guus Valk (@apjvalk) 5 maart 2018

Ook beweert hij op CNN dat er wel degelijk sprake was van collusie tussen Carter Page, een buitenlandadviseur van Trump tijdens de campagne, en de Russen.

NUNBERG: Yes, I believe Carter Page was colluding with the Russians. pic.twitter.com/DS5DNLKmLx

— JM Rieger (@RiegerReport) 5 maart 2018

Nunberg werkte sinds 2011 voor Trump en was onderdeel van het campagneteam tot hij in 2015 werd ontslagen.

Welkom in het nieuwe Trumpblog

Welkom in het nieuwe Trumpblog. Hier leest u het vorige Trumpblog terug.