Stef Blok nieuwe minister van Buitenlandse Zaken

De voormalig minister voor Wonen en Rijksdienst wordt de opvolger van Halbe Zijlstra, die moest vertrekken wegens zijn datsja-leugen.

Foto Bart Maat/ANP

Stef Blok wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Blok wordt de opvolger van Halbe Zijlstra, die vorige maand opstapte, en diens tijdelijke plaatsvervanger Sigrid Kaag. Later op maandag ontvangt premier Mark Rutte Blok in het Torentje, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst maandagochtend.

In het kabinet Rutte-II was Blok namens de VVD minister voor Wonen en Rijksdienst, en na het vertrek van partijgenoot Ard van der Steur in januari 2017 ook minister van Veiligheid en Justitie. In de zomer van 2016 verving Blok daarnaast tijdelijk Ronald Plasterk als minister van Binnenlandse Zaken, toen de PvdA-bewindsman een operatie moest ondergaan.

Lees ook dit profiel van de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken

Blok verliet het Binnenhof in oktober vorig jaar, nadat Rutte-III aan het werk was gegaan. Hij wilde aan een carrière buiten de politiek gaan werken. “Ik ben 52 en hoop nog tot mijn 70ste te werken. Dan is het nu een mooi moment om de overstap te maken”, zei hij in oktober tegen het FD. Blok vertelde absoluut niet terug te keren, ook niet als Rutte hem persoonlijk zou vragen.

Rutte wilde vertrouweling

Het is onduidelijk waarom Blok nu alsnog terugkeert als bewindsman. Zeker is wel dat Rutte een klemmend beroep op hem heeft gedaan. De premier wilde een vertrouweling op Buitenlandse Zaken, iemand die hij goed kent.

Een aantal kandidaten viel af. Edith Schippers wilde niet omdat ze als minister van Buitenlandse Zaken niet genoeg tijd zou hebben voor haar gezin. Kamerlid Han ten Broeke was niet beschikbaar omdat hij kwakkelde met zijn gezondheid. Ook Jeanine Hennis-Plasschaert was na haar aftreden als minister van Defensie geen kandidaat meer. Blok was zo’n beetje de enige overgebleven gegadigde. Maar, vertelde een bekende van hem tegen NRC:

“Stef houdt niet van reizen en niet van gewichtigdoenerij. En daar bestaat die baan uit.”

Datsja

Bloks voorganger Zijlstra vertrok op 13 februari omdat hij had gelogen over een ontmoeting met de Russische president Poetin. Zijlstra beweerde bij een gesprek te zijn geweest in Poetins vakantiehuis, waar de Russische leider zijn visie op een ‘Groot-Rusland’ tentoonspreidde. Later moest Zijlstra echter toegeven dat hij niet in Poetins datsja was.

Lees ook: De ontploffing van een leugen-datsja

De bron van Zijlstra’s verhaal was voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer, die wel met Poetin sprak en Zijlstra daarover had verteld. Volgens Van der Veer heeft Zijlstra het verhaal verkeerd begrepen: Poetin had het wel over ‘Groot-Rusland’, maar in “historische zin”.

    • Vincent Sondermeijer