Jumbo en Coop kopen supermarkten van Sligro

Met de overname van de 130 supermarkten is een bedrag van in totaal 410 miljoen euro gemoeid.

Een winkelmandje met logo van supermarkt Emte, de supermarktketen van groothandels- en supermarktconcern Sligro.
Een winkelmandje met logo van supermarkt Emte, de supermarktketen van groothandels- en supermarktconcern Sligro. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Groothandelaar Sligro heeft een koper gevonden voor zijn supermarktbedrijf Emté. De winkelketen wordt verkocht aan een consortium van Jumbo en Coop, zo melden de drie bedrijven maandagochtend in een gezamenlijk persbericht. Naast de 130 supermarkten nemen beide bedrijven ook de distributiecentra en de slagerij van Emté over.

Met de overname is een bedrag van in totaal 410 miljoen euro gemoeid. In die geldsom zit onder meer een vergoeding van 60 miljoen euro voor de 27 winkelpanden die eigendom zijn van Emté. Na de overname zal de supermarktketen worden gesplitst: ongeveer tweederde gaat dan verder onder de vlag van Jumbo, de rest komt in handen van Coop.

Tot begin dit jaar geloofde Sligro heilig in de combinatie van supermarkten en groothandel, zei topman Koen Slippens.

Bij Emté werken ongeveer 6.200 mensen. Zij zullen na de overname overgaan naar het consortium, melden de bedrijven in de verklaring. Verwacht wordt dat de verkoop van Emté in de loop van het jaar wordt afgerond. Daarvoor hebben Jumbo en Coop nog wel toestemming nodig van toezichthouder ACM.

‘Zorgvuldig gezocht’

Sligro keek al maanden naar een oplossing voor Emté, nadat vorige zomer duidelijk werd dat de supermarkt als “zelfstandige formule” geen toekomst had. Aanvankelijk keek de groothandelaar vooral naar een samenwerking met een ander bedrijf. Een eerder bod van Jumbo in juli van vorig jaar werd om die reden afgewezen.

Toen geen enkele geschikte kandidaat zich aandiende werd verkoop ook een optie, bleek toen Sligro in januari zijn jaarcijfers presenteerde. In een toelichting zegt topman Koen Slippens nu:

“We hebben de tijd genomen om zorgvuldig de alternatieven te onderzoeken, met oog en respect voor alle betrokkenen. Wij zijn er van overtuigd dat we met de keuze voor het voorstel van Jumbo en Coop recht doen aan de belangen van onze medewerkers, franchiseondernemers, klanten, partners en leveranciers […].”

Dat uitgerekend Jumbo een groot deel van de Sligro-supermarkten koopt, is saillant. Beide bedrijven komen uit het Brabantse Veghel, waar slechts de Zuid-Willemsvaart de hoofdkantoren scheidt. Het is geen geheim dat de eigenaren van beide bedrijven, de families Van Eerd (Jumbo) en Slippens (Sligro), een tamelijk moeizame verhouding hebben.

‘Geweldige stap’

Dat zijn bedrijf er nu toch in is geslaagd Emté over te nemen, ziet Jumbo-topman Frits van Eerd als een “geweldige stap”. Jumbo is met 580 vestigingen de op één na grootste supermarktketen van Nederland en wil verder uitbreiden: de strategie van het bedrijf is erop gericht “op zoveel mogelijk plaatsen” in het land aanwezig te zijn.

In tien jaar tijd werd Jumbo bijna zeven keer zo groot, onder meer door succesvolle overnames

Naast de overname van Emté heeft Jumbo nog een ander akkoord bereikt met Sligro: de groothandelaar wordt leverancier van La Place, de restaurantketen die Jumbo begin 2016 kocht uit de inboedel van het failliete warenhuis V&D.

Aandeelhouders van Sligro reageerden positief op het akkoord met Jumbo en Coop. Het aandeel van de groothandelaar opende maandag 8 procent hoger.