Commissie: Wiggins verbeterde prestaties met verboden medicijn

De wielrenner had tijdens de Tour van 2012 een dispensatie voor gebruik van het middel triamcinolon, dat op de dopinglijst staat.

Foto Laurent Cipriani/AP

Wielrenner Bradley Wiggins heeft tijdens de door hem gewonnen Tour de France van 2012 voordeel gehad van een verboden medicijn, dat hij met een doktersverklaring mocht gebruiken. Dat concludeert een onderzoekscommissie van het Britse parlement in een maandag gepubliceerd rapport. Volgens de parlementariërs was er sprake van een bewuste strategie van Wiggins’ ploeg Team Sky.

Het middel in kwestie is triamcinolon, een corticosteroïde met een ontstekingsremmende werking. Wiggins gebruikte het medicijn tegen astma. Het kan wielrenners echter ook helpen de pijngrens te verleggen, zodat ze langer op een hoog inspanningsniveau kunnen fietsen. “Het middel diende geen medische noodzaak, maar was bedoeld om Wiggins’ vermogen te verbeteren in aanloop naar de Tour”, aldus het rapport. “Hij profiteerde van het prestatiebevorderende effect van het medicijn.”

‘Ethische grens overschreden’

Volgens de parlementariërs is Team Sky lijnrecht ingegaan tegen zijn eigen basisprincipes. Ze doelen op het zerotolerancebeleid dat ploegbaas Dave Brailsford zegt te voeren tegen doping. Dat Wiggins triamcinolon gebruikte, was wegens zijn dispensatie geen overtreding van de dopingregels, staat in het rapport. “Maar het is wel een overschrijding van de ethische grens die Brailsford zegt te hanteren.”

Lees ook dit stuk over de dopingverdenkingen jegens Team Sky: Testosteronpleisters voor Sky? Nee hoor, die waren gewoon verkeerd bezorgd

De parlementariërs vermoeden dat niet alleen Wiggins, maar ook andere Sky-rijders triamcinolon gebruikten. Die bevinding sluit aan bij eerdere constateringen van het Britse antidopingbureau UKAD. De ploegarts van Sky bestelde zeventig ampullen van het medicijn, een hoeveelheid die volgens UKAD veel te veel was voor slechts één renner.

Team Sky “verwerpt” de bevindingen in het maandag gepubliceerde rapport “ten stelligste”. Volgens de ploeg was er geen sprake van “grootschalig gebruik van triamcinolon onder Sky-renners” tijdens de Tour van 2012. Wiggins zelf distantieert zichzelf ook van het onderzoek. “Ik vind het heel triest dat mensen beschuldigd worden van dingen die ze nooit hebben gedaan, maar die daarna wel als feiten worden beschouwd”, twittert hij.

Froome ook in opspraak

Chris Froome, de meesterknecht van Wiggins’ tijdens diens Tourzege en daarna zelf vier keer winnaar van de grootste wielerkoers ter wereld, kwam eind vorig jaar ook in opspraak. Tijdens de Ronde van Spanje in september vorig jaar had Froome in zijn bloed een twee keer te hoge concentratie van het astmamedicijn salbutamol. Dat middel verwijdt de luchtwegen en kan ook de spieropbouw stimuleren.

Lees meer over de dopingzaak rond de Britse viervoudig Tourwinnaar: Froome gaat van start omdat het kan

Hoewel zowel Froomes A- als B-straal positief testten, werd de renner niet direct geschorst. In het geval van salbutamol mogen renners eerst aan wielerbond UCI een verklaring geven voor een te hoge concentratie. Mocht Froome geen overtuigend verhaal hebben, dan wacht hem mogelijk een schorsing van zes maanden tot twee jaar. Vorige maand startte hij in de Ruta de Sol, ondanks een oproep van UCI-baas David Lappartient aan Sky om Froome voorlopig te schorsen.