Campagneblog

Nieuwe peiling: ruime steun voor nieuwe inlichtingenwet

PVV: islam is dodelijk en leidt tot verkrachtingen

Donderdag klaagde een kandidaat-raadslid in Utrecht van de PVV dat zijn partij in deze campagne te weinig over de islam spreekt, en te veel over woningen voor ouderen. Maar de PVV is zijn oppositie tegen moslims niet vergeten, bleek daarna.

Foto Remko de Waal / ANP.

Donderdagavond beweerde PVV-lijsttrekker in Rotterdam Maurice Meeuwissen in een plaatselijk lijsttrekkersdebat dat het aantal aanrandingen en verkrachtingen in Rotterdam de afgelopen jaren met respectievelijk 35 en 25 procent zou zijn gestegen. Dat is volgens Meeuwissen de schuld van het "pappen- en nathoudenbeleid" van concurrent op rechts Leefbaar Rotterdam. De stijging van het aantal verkrachtingen schaarde Meeuwissen onder "enorme grote problemen die door de islamisering aan het ontstaan zijn". Even later gevraagd naar wat de PVV in Rotterdam anders wil doen op het gebied van veiligheid zei hij dat de PVV islamitische scholen en moskeeën wil sluiten. Toen de debatleider vroeg wat dat met veiligheid te maken heeft, zei Meeuwissen: “Daardoor krijg je al die verkrachtingen en aanrandingen.”

Bekijk hier het moment uit het debat:

Donderdagavond lanceerde de landelijke PVV een nieuw filmpje waarin de islam in bloedrode letters gelijk wordt gesteld aan onder meer geweld, vrouwenhaat en jodenhaat. Het filmpje eindigt met de boodschap "De islam is dodelijk."

Op social media wordt door sommigen met afschuw gereageerd op het nieuwe filmpje, dat ook op televisie wordt uitgezonden in de zendtijd voor politieke partijen. Het Commissariaat voor de Media, verantwoordelijk voor de zendtijd voor politieke partijen, laat aan NRC weten tientallen klachten over het filmpje te hebben ontvangen. Het commissariaat gaat niet over de inhoud van de boodschappen, benadrukt een woordvoerder. "Sterker nog, de inhoud van deze boodschappen van tevoren laten beoordelen door een commissariaat, dat moet je in een vrij land niet willen."

D66 heeft intussen een tegenfilmpje gemaakt, en ook PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft gereageerd:

Twitter avatar D66 D66 Sommige campagnevideo's gaan veel en véél te ver. Retweet deze video als je vindt dat Nederland van ons allemaal is. #stemD66 https://t.co/xIX4o7ssDX
Twitter avatar LodewijkA Lodewijk Asscher Geert Wilders, Stop
Met
Haat
Zaaien Met je filmpje.

Voor de Utrechts kandidaat Rob Jansen kwam al deze PVV-aandacht te laat. Eerder was hij nog van plan zich af te splitsen mocht hij – als nummer vier op de lijst in Utrecht – gekozen worden. Vrijdagochtend liet hij weten zijn activiteiten geheel te staken. Volgens de PVV Utrecht heeft Jansen beloofd zijn zetel niet in te nemen, mocht de PVV er op 21 maart vier of meer halen.

Nieuwe peiling: ruime steun voor nieuwe inlichtingenwet

Ogenschijnlijk goed nieuws voor het kabinet: de steun voor de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten onder de bevolking lijkt een week voor het raadgevend referendum redelijk stabiel. Uit een nieuw onderzoek van I&O Research blijkt dat 51 procent van de Nederlanders vóór de wet zou stemmen als het referendum nu zou worden gehouden. Dertig procent is tegen de wet en 19 procent weet het nog niet. De cijfers lijken op de resultaten van een peiling van Ipsos twee weken geleden, waarin 48 procent zei ‘ja’ te gaan stemmen en 32 procent tegen.

De nieuwe inlichtingenwet geeft de geheime diensten AIVD en MIVD meer bevoegdheden, onder meer voor het op grote schaal onderscheppen van data op de kabel. Deze bevoegdheid, ook wel de inzet van een 'sleepnet' genoemd, is bekend bij zestig procent van de Nederlanders, blijkt uit het I&O-onderzoek. Andere zaken uit de nieuwe wet zijn veel minder breed bekend. Dat de geheime diensten onderschepte data in sommige gevallen zonder ze zelf te bekijken mogen doorspelen aan buitenlandse inlichtingendiensten, weet slechts 31 procent.

Foto Bart Maat / ANP.

De uitslag van het referendum is rechtsgeldig als 30 procent van de kiezers volgende week stemt bij het referendum. Volgens het onderzoek van I&O Research is 55 procent van de Nederlanders van plan dat te gaan doen. Daarmee zou de drempel ruim worden gehaald, hoewel bij het referendum over het EU-verdrag met Oekraïne in 2016 ook meer mensen in het I&O-onderzoek zeiden te gaan stemmen dan het daadwerkelijk deden (43 om 32 procent). Mocht er een geldig 'nee' uit het referendum komen, dan moet het kabinet de nieuwe inlichtingenwet officieel 'heroverwegen'.

Het onderzoek van I&O Research is tussen 8 en 12 maart uitgevoerd onder een representatieve groep van 4413 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Is het telproces nu wel of niet veilig?

Foto Bart Maat / ANP.

Een alarmerend bericht op de RTL-site dinsdagavond: IT-experts waarschuwen dat het vaststellen van de verkiezingsuitslag volgende week niet veilig zou zijn. Volgens RTL heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken “stilzwijgend” veiligheidsmaatregelen die bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar nog van kracht waren teruggedraaid. Het gevaar van hacken zou op de loer liggen.

Hoe zit het precies? Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Kiesraad haastten zich dinsdagavond om te zeggen dat het telproces veilig is. Vorig jaar nam minister Ronald Plasterk uit vrees voor het hacken van de uitslag diverse maatregelen: de stemmen mochten alleen nog handmatig worden geteld, voor het optellen van de totalen per gemeente mocht op het gemeentehuis nog wel software worden gebruikt. Die optelling moest echter ook nog een keer handmatig worden gedaan, om de computerberekening te controleren.

Deze laatste handeling heeft minister Ollongren nu uit het proces gehaald. Volgens haar woordvoerder leidde het handmatig optellen vorig jaar juist tot veel extra fouten. Om het proces beter controleerbaar te maken, worden de digitale bestanden met de optellingen na de verkiezingen openbaar gemaakt.

De verkiezingssoftware die voor het optellen mag worden gebruikt is volgens de experts die RTL sprak onvoldoende verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Er zijn wel verbeteringen: zo accepteert het softwareprogramma de som van de uitslagen alleen als die twee keer wordt ingevuld, door twee verschillende personen. De computers waarop dit gebeurt mogen, net als vorig jaar, niet op het internet zijn aangesloten. Eén expert zegt tegen RTL dat het systeem desondanks kwetsbaar blijft voor hackers, omdat zij al ruim voor de verkiezingsdag op computers van gemeenten zouden kunnen inbreken.

Verschillende Kamerleden hebben Ollongren om opheldering gevraagd over de RTL-berichtgeving. GroenLinks wil nog deze week een debat met de minister.

Twitter avatar NevinOzutok Nevin Ozutok We moeten er op kunnen vertrouwen dat verkiezingsuitslag op een eerlijke veilige manier gebeurt. Kamer eist opheldering https://t.co/Uvnz4FUVw6

Het Libelledebat ging over van alles, maar zelden over lokale politiek

Het Libelle Nieuwscafe. Foto Koen van Weel/ANP

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet zegt het ernstig, voor de Libelle-lezers die op maandagmiddag in het ‘politieke café’ van hun blad zitten, klinkt het als een grap: Baudet zit níet in de politiek omdat hij het zo leuk vindt, maar ,"om het land te redden”. Er wordt hard gelachen. "Wat een flapdrol”, zegt Mathilde van Kouwenhoven (72) uit Delft. "Aan deze man moeten we het land maar niet toevertrouwen”, vindt de vrouw die naast haar zit.

Thee

In de zaal zitten zo’n zeventig lezers van Libelle, op het podium vier fractievoorzitters uit de Tweede Kamer: Klaas Dijkhoff (VVD), Jesse Klaver (GroenLinks), Thierry Baudet (FvD) en Lilian Marijnissen (SP) – en als interviewer columnist Ebru Umar. Hier heten ze geen Dijkhoff of Marijnissen, maar Klaas en Lilian. Op tafel staat thee.

Bij binnenkomst was Baudet als enige de voorste rij langsgegaan om handen te schudden: "Hallo, ik ben Thierry.” Het helpt hem daarna niet. Als er in de zaal wordt geapplaudisseerd, is het bijna steeds voor Klaver.

Umar had Dijkhoff gevraagd naar zijn vaderschap: lukte dat wel naast zo’n drukke baan? Ja, vond Dijkhoff. Had Lilian Marijnissen het naar haar zin als politiek leider? Ja. "Al vind ik het spannend.” En waarom had Baudet zijn werk in de Tweede Kamer "stompzinnig” genoemd? "Intellectueel” gezien vond hij dat, zei Baudet. "Het is heel veel vliegen afvangen en gepruttel op de vierkante centimeter.”

Jong en talentvol

De vragen aan de vier politici – door Libelle aangekondigd als ‘jong en talentvol’ – gaan over natuur, windmolens, Europa, de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) die werknemers in de zorg moeten hebben, maar volksvertegenwoordigers niet. Baudet legt uit dat hij zijn kandidaten uitvoerig heeft gesproken en in Amsterdam, de enige stad waar hij meedoet met Forum voor Democratie, een "prachtige lijst” heeft. Dat de nummer twee op de Amsterdamse lijst, Yernaz Ramautarsing, zich anderhalve week geleden terugtrok als kandidaat na uitspraken in whatsappgesprekken over homorechten, migranten en ‘linkse media’, noemt hij "een mooi besluit”:

"Yernaz had een aantal uitspraken heel onhandig gedaan, ze waren heel vervelend gevallen.”

Klaver begint uit zichzelf over de salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers, over collega-politici die doen alsof daar niks tegen te beginnen is en over de ‘spoedwet’ die GroenLinks nog deze week zal indienen waardoor de Tweede Kamer zou kunnen ingrijpen. Marijnissen zegt wat ze later die middag nog een paar keer zal zeggen, waardoor ze in de discussie opvallend afzijdig blijft: "Ik sluit me aan bij Klaver.” Dijkhoff zegt tegen Klaver: "Je maakt wel een draaitje. Het feit dat jij een wetsvoorstel indient, toont al aan dat de politiek er nú niks tegen kan doen.”

Baudet heeft zichzelf een beetje onderuit laten zakken in zijn stoel en zegt dat hij tegen zulke politieke bemoeienis is. Umar: "Waarom dan?” Baudet: "Ik ben voor een vrij land, vrije markt, vrije bedrijven.” De anderen wachten even af, maar er komt niet méér. "Ik vond dat een intellectuele bijdrage”, zegt Klaver. De zaal vindt het geweldig.

Marijnissen zegt minder, na afloop is ze zó snel weg dat de organisatie haar amper een bos bloemen kan geven. Krijgt ze het woord, dan zegt ze meer dan eens zich "bij Klaas" of "bij Jesse" aan te sluiten.

Dijkhoff mompelt soms wat in de microfoon. Later verwijt hij Baudet "gelul" over lokale politiek. "Ga eerst de lokale politiek in voordat je er iets over zegt." Baudet veert licht op, Klaver grijnst, in de hoek van een zaal beginnen wat jongeren te klappen. Maar over lokale politiek, nee, daar ging het eigenlijk amper over.

Met medewerking van Mark Lievisse Adriaanse.

Links Verbond Rotterdam valt toch uiteen

Het zogenoemde Links Verbond tussen GroenLinks, PvdA, SP en Nida is toch uiteengevallen. De partijen verklaarden eerder maandag na een tweeënhalf durend overleg dat de samenwerking zou worden voortgezet, maar kwamen daar later in de middag op terug.

Het verbond verkeerde in crisis naar aanleiding van een tweet van Nida waarin Israël vergeleken wordt met Islamitische Staat. GroenLinks vindt dat de partij van die tweet onvoldoende afstand genomen heeft, meldt lijsttrekker Judith Bokhove van de partij op Twitter.

Twitter avatar judithbokhove Judith Bokhove In tegenstelling tot wat we hebben afgesproken neemt Nida onvoldoende afstand van de verwerpelijke tweet uit 2014.… https://t.co/PLvTHs5RGg

Welke afspraken de partijen tijdens hun overleg maandagmiddag precies gemaakt hebben, is vooralsnog onduidelijk. Bokhove impliceert dat de partijen overeen waren gekomen dat Nida zich, anders dan zij tot nu toe deden, alsnog van de tweet zou distantiëren. Na het overleg benadrukte de partij op Twitter dat echter niet te doen. In reactie op die tweet kondigde Bokhove aan dat haar partij zich alsnog uit het verbond terugtrok.

Klaver: “Zou niet in samenwerking met Nida zijn gestapt”

Judith Bokhove van GroenLinks (blauwe sjaal), Leo de Kleijn van de SP, Barbara Kathmann (groene sjaal) van de PvdA en Nourdin el Ouali van Nida. Archiefbeeld. Foto David van Dam

GroenLinks-leider Jesse Klaver zou zelf niet met Nida zijn gaan samenwerken. Dat zei hij maandagmiddag in het Libelle Nieuwscafé in Den Haag. In Rotterdam werkt GroenLinks met de SP en de PvdA samen met de op de islam geïnspireerde partij. Maandag dreigde het ‘Links Verbond’ uiteen te vallen nadat een tweet van Nida was opgedoken waarin Israël met Islamitische Staat werd vergeleken.

Klaver vond die tweet “zo verwerpelijk als maar kan”, zei hij in reactie op een vraag van presentator Ebru Umar. Hij wil dat Nida afstand neemt van de tweet, “anders geen samenwerking”. Klaver “wil niet geassocieerd worden met de ideeën” over Israël en ongelijkheid tussen man en vrouw van de Rotterdamse partij. Was hij vooraf gebeld over de samenwerking, “dan hadden we dit gesprek niet gehad”.

Op het moment dat hij die woorden uitsprak, besloten de vier linkse partijen in Rotterdam – na ruim tweeënhalf uur overleg – samen verder te gaan. Nida bleef bij een eerder statement, waarin geen afstand werd genomen van de tweet.

Zondag was Klaver nog wél voorstander van de samenwerking van zijn partij met Nida. In Buitenhof noemde de voorman van GroenLinks het verbond “een goed idee”. Dat Nida een alliantie voor homorechten had ondersteund, was volgens hem bewijs van de progressieve intenties van de partij.

PvdA en CDA willen seksuele intimidatie strafbaar stellen

De PvdA heeft samen met het CDA zaterdag een initiatiefwetsvoorstel ingediend om seksuele intimidatie op straat strafbaar te stellen. Amsterdam en Rotterdam hebben een dergelijk verbod al ingevoerd en PvdA-leider Asscher wil nu dat andere gemeenten dit overnemen. Asscher schrijft in het voorstel:

"In Breda laat het gemeentebestuur zich daarbij leiden door het voorbeeld van Rotterdam. Ook in bijvoorbeeld Tilburg, Vlaardingen, Den Haag en Haarlem wordt gedacht aan het strafbaar stellen van seksuele intimidatie op straat."

Maar omdat seksuele intimidatie "dermate ernstig en omvangrijk" is, mag het strafbaar stellen ervan "niet alleen aan gemeenten worden overgelaten", schrijft Asscher. De strafbaarstelling moet ervoor zorgen dat er geen aangifte hoeft te worden gedaan en dat de politie zelf kan optreden door een boete uit te schrijven.

Het is niet voor het eerst dat de PvdA een dergelijk voorstel indient. Vorig jaar februari diende de partij tijdens de campagne voor de landelijke verkiezingen ook al een initiatiefwetsvoorstel in om de strafbaarstelling wettelijk te regelen. Ook toen was het CDA positief over het voorstel.

Ei gegooid richting Wilders in Emmen

Tijdens zijn campagnebezoek aan Emmen vrijdagmiddag is Geert Wilders bekogeld met een ei. Het voorwerp viel twee meter achter hem op de grond kapot, zegt een politiewoordvoerder. Beelden op de site van Dagblad van het Noorden laten zien dat zijn bewakers Wilders snel wegtrokken na het incident.

Wie de eigooier was, weet de politie niet. Na gesproken te hebben met getuigen zochten de agenten naar een jonge vrouw. De PVV-voorman heeft vooralsnog geen aangifte gedaan. Bij het bezoek van Wilders aan Emmen - de enige Drentse gemeente waar de PVV meedoet aan de verkiezingen - werd hij onthaald door honderden mensen, onder wie ook enkele aanhangers van de extreemlinkse antifascistische groep AFA Noord. Terwijl de PVV'er flyers uitdeelde, hielden de demonstranten spandoeken omhoog waar leuzen op stonden als 'FCK PVV' en 'Geef angst en haat geen stem!'.

Op Twitter haalde Wilders uit naar Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66. "Jammer hè Pechtold dat het eieren waren en geen granaten anders waren ze toch nog op tijd geweest", schreef hij in een tweet. Daarin verwijst hij mogelijk naar een uitspraak van Pechtold in het programma WNL op Zondag. "Bij Geert Wilders waren we te laat, bij Thierry Baudet moeten we op tijd zijn", zei de D66'er daar zondag in de uitzending.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Jammer hè Pechtold dat het eieren waren en geen granaten anders waren ze toch nog op tijd geweest.

Naast het gooien van het ei waren er volgens de politie verder geen ongeregeldheden.

Acties tegen besmeuren posters

Wat doe je als verkiezingsborden van je eigen partij én die van anderen besmeurd worden? Schoonmaken, vindt de Haagse partij Groep De Mos. Kandidaten van Groep de Mos trokken er vanmiddag op uit om de grote verkiezingsborden bij het Haagse park Koekamp schoon te maken.

De Amsterdamse VVD heeft ondertussen plannen voor een actie tegen het besmeuren en vernielen van reclameposters kledingketen Suitsupply. Door het hele land werden de afgelopen dagen posters, waarop zoenende mannen te zien zijn, vernield. Als reactie kondigde het Amsterdamse kandidaatsraadslid Bas van der Sande vandaag aan zaterdag in de hoofdstad met partijgenoten honderd posters op verkiezingsborden te gaan plakken van zoenende mannen.

In debat, of toch niet?

Reuring in een verkiezingscampagne die twee weken voor de verkiezingen maar niet op gang lijkt te komen. Over deelname aan debatten – of juist niet. FvD-leider Thierry Baudet (zijn partij doet alleen in Amsterdam mee) maakte gisteravond bekend niet met Alexander Pechtold in debat te willen bij EenVandaag vrijdagmiddag. En lijsttrekker van de Amsterdamse partij BIJ1 Sylvana Simons zegde vanmiddag af voor een studentendebat omdat ze niet met lokaal FvD-lijsttrekker Annabel Nanninga in debat wil. Vorig jaar ging Baudet overigens nog naar de rechter om deelname aan een NOS-debat af te dwingen – zonder succes.

Tegelijkertijd zijn er partijen die juist wél willen debatteren, maar niet uitgenodigd zijn. Vanavond bij Pauw gaan de lijsttrekkers van Leefbaar Rotterdam, VVD, PvdA, Nida, Denk en D66 met elkaar in gesprek over de verkiezingen in Rotterdam. Ook SP-lijsttrekker Leo de Kleijn – wiens partij nu 5 zetels heeft in de Rotterdamse raad – wilde meedoen, maar werd niet uitgenodigd. Hij heeft de redactie van Pauw om opheldering gevraagd, zegt hij tegen Dagblad010. Want waarom mogen Denk (0 zetels) en Nida (2) wel meedoen, vraagt hij zich af.

En dan is er nog PvdA-leider Lodewijk Asscher, die met een open brief op Twitter schrijft vrijdag niet met CDA-leider Sybrand Buma te willen debatteren. Een parodie op Baudet’s afzegging.

Twitter avatar LodewijkA Lodewijk Asscher Waarom ik vrijdag niet met het CDA in debat ga: https://t.co/xeB2EuImex

Landelijke campagne is dit weekend begonnen

Met CDA-leider Sybrand Buma bij Buitenhof, D66-leider Alexander Pechtold bij WNL en premier Mark Rutte op selfietour in Rotterdam is de landelijke inmenging bij de gemeenteraadsverkiezingen dit weekend echt begonnen. Vanaf vandaag volgen we in dit campagneblog al het grote en kleine nieuws over de campagne.

In aanloop naar de verkiezingen hield D66 dit weekend haar partijcongres, maar waar de partij het liefst vooral over de campagne zou hebben gepraat, ging het veel over het afschaffen van het referendum. Politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet sprak met partijleden en hoorde hoe men worstelt met het afschaffen daarvan door D66-minister Kajsa Ollongren. Want hoorde het referendum nu toch de kroonjuwelen, of niet?

Voor Forum voor Democratie, dat alleen meedoet in Amsterdam, was het geen best weekend. Na het uitlekken van WhatsApp-berichten waarin hij homo's en immigranten beledigt, trok de nummer twee op de lijst in de hoofdstad Yernaz Ramataursing zich terug. Het is zeker niet voor het eerst dat de partij in opspraak raakte, maar wel de eerste keer dat er daadwerkelijke gevolgen worden gegeven aan de onrust.

Partijleider Mark Rutte samen met oud minister Ivo Opstelten in de wijk Katendrecht tijdens de aftrap van de landelijke campagne van de VVD. Foto Jasper Juinen/ANP