FC Twente en PEC gelijk, Ajax verliest, winst voor Sparta

De wedstrijd van FC Twente tegen FC Groningen en die van PEC Zwolle tegen VVV Venlo zijn zondag met 1-1 geëindigd. Ajax verloor van Vitesse, Sparta won van ADO Den Haag.

Vitesse-speler Bryan Linssen viert zijn tweede doelpunt en de 3-1 tegen Ajax.
Vitesse-speler Bryan Linssen viert zijn tweede doelpunt en de 3-1 tegen Ajax. Foto Paul Meima / ANP

Zowel de wedstrijd FC Twente tegen FC Groningen als die van PEC Zwolle tegen VVV Venlo eindigde zondag in gelijkspel. Ajax verloor met 3-2 voor de tweede keer dit seizoen van Vitesse. Sparta versloeg ADO Den Haag met 2-1 en heeft daardoor de laatste plaats in de eredivisie verlaten.

FC Twente tegen FC Groningen eindigt met 1-1

FC Twente en FC Groningen waren zondagavond aan elkaar gewaagd. FC Twente domineerde in de openingsfase, maar Tom Boere, Fredrik Jensen en de weer opgelapte Oussama Assaidi lieten kansen op de openingstreffer liggen. Groningen kwam in de 57ste minuut wel op voorsprong via Ritsu Doan, die zich door de halfslachtig ingrijpende defensie van Twente frommelde. Nadat Groningen kansen op de 0-2 had gemist, kwam Twente langszij via Boere, die een voorzet van Adam Maher inkopte: 1-1.

De landskampioen van 2010 heeft dit kalenderjaar nog geen wedstrijd gewonnen en verkeert in degradatiegevaar. FC Twente heeft in zestien competitieduels onder trainer Gertjan Verbeek slechts één keer gewonnen, begin december tegen NAC Breda (1-2). Twente heeft net als Sparta achttien punten, één meer dan hekkensluiter Roda JC. FC Groningen, dat op 24 december voor het laatst won, is de nummer dertien met 26 punten.

Ajax verliest van Vitesse met 3-2

Ajax verloor voor de tweede keer dit seizoen van Vitesse. Het elftal van trainer Erik ten Hag ging met 3-2 onderuit in het Gelredome. Vitesse kwam al na zestien minuten op voorprong na een treffer van Navarone Foor. Bryan Linssen zette in de 57ste minuut de stand 2-0, na een grote fout van Maximilian Wöber. Invaller Mateo Cassierra kopte Ajax in de 61ste minuut naar 2-1, waarna Linssen de marge van twee doelpunten weer herstelde.

Twitter avatar VideoAjax Ajax Video Wat een fout van Wober. Vitesse maakt de 2-0. #vitAJA #AJAX #Eredivisie https://t.co/UXtDKQPqiy

Ajax kwam vervolgens niet meer verder dan de 3-2 van Siem de Jong en zag de achterstand op koploper PSV groeien tot tien punten, met nog acht duels in de eredivisie te gaan. AZ, derde op de ranglijst, is de club uit Amsterdam inmiddels tot op twee punten genaderd.

Sparta wint van ADO Den Haag met 2-1

Sparta Rotterdam heeft de laatste plaats in de eredivisie aan Roda JC overgedaan. Het elftal van trainer Dick Advocaat versloeg in eigen stadion ADO Den Haag met 2-1 en heeft nu één punt meer dan Roda JC en FC Twente, dat zondag nog tegen FC Groningen speelt. Voor Advocaat was het zijn tweede overwinning sinds hij in de winterstop begon als hoofdtrainer bij de Rotterdamse club.

ADO nam al na zes minuten de leiding. Erik Falkenburg profiteerde van slecht uitverdedigen en maakte het eerste doelpunt via de binnenkant van de paal. De 29-jarige aanvaller raakte bij een derde aanval in de 54ste minuut geblesseerd en moest zich laten vervangen. De voormalige ploeggenoot Michiel Kramer, maakte na ruim een uur voor Sparta de stand op 1-1. Invaller Robert Mühren bezorgde Sparta in de 83ste minuut het tweede doelpunt.

PEC Zwolle tegen VVV eindigt met 1-1

PEC Zwolle kwam zondagmiddag in het eigen stadion niet verder dan een gelijkspel tegen VVV Venlo. De huidige nummer zes van de eredivisie kwam in de 68ste minuut op een 0-1 achterstand te staan na een goal van VVV-speler Vito van Crooy, die een vrije trap mooi in de linkerbovenhoek schoot.

Vijf minuten laten kwam PEC alweer langszij. Aanvaller Mustafa Saymaker kopte de bal binnen na een voorzet van Yueness Mokhtar. Subtopper PEC verkeert in een ongelukkige fase. Voor het gelijkspel tegen VVV verloor de Zwolse club drie wedstrijden op rij. VVV, dat plek elf inneemt, speelde voor de twaalfde keer dit seizoen gelijk.