Derde gouden medaille voor Wild, tweede voor Hoogland

Kirsten Wild won zondag de puntenkoers op de WK baanwielrennen in Apeldoorn. Jeffrey Hoogland wist een tweede gouden medaille te veroveren op de tijdrit.

Wild viert haar overwinning in Apeldoorn zondag.
Wild viert haar overwinning in Apeldoorn zondag. Foto Bas Czerwinski/ANP

Kirsten Wild heeft zondag haar derde gouden medaille gewonnen op de WK baanwielrennen in Apeldoorn. De 35-jarige topsporter won op de laatste dag de puntenkoers, meldt ANP. Bij de mannen won Jeffrey Hoogland zijn tweede goud op de kilometer tijdrit. De 24-jarige baanwielrenner uit Nijverdal reed een tijd van 59,459, en was daarmee een tiende sneller dan in de kwalificaties. Theo Bos werd derde.

Wild kwam tijdens de puntenkoers bij vijf sprints als eerste over de streep en wist daarmee te eindigen met 49 punten, zes punten voorsprong op de Amerikaanse Jennifer Valente. De laatste keer dat een Nederlandse vrouw wereldkampioen werd op de puntenkoers was in 2008. Vorig jaar werd Wild derde. Bij de puntenkoers worden in totaal honderd ronden gereden. Om de tien ronden is er een sprint, en bij de eindsprint kunnen er dubbele punten verdiend worden.

Eerder deze week won Wild al de scratch en vrijdag werd ze eerste bij het olympische onderdeel omnium. Ook pakte de wielrenner uit Zwolle zaterdag zilver op de koppelkoers, samen met Amy Pieters.

Goud voor Hoogland op de teamsprint

Hoogland had de hele week al last van zijn luchtwegen maar pakte op de openingsdag van het WK woensdag al de wereldtitel op de teamsprint. In 2010 won voor het laatst een Nederlander de kilometer tijdrit. Dat jaar ging Teun Mulder met zijn tweede wereldtitel naar huis.

De koppelkoers leverde niets op voor Nederland: Roy Pieters en Wim Stroetinga werden elfde. De Duitsers Roger Kluge en Theo Reinhardt wonnen het onderdeel dat in Tokio 2020 weer op het olympisch programma staat. Albert Torres en Sebastian Mora pakten voor Spanje het zilver. De Australiërs Cameron Meyer en Calum Scotson wonnen het brons.