Alsof de ijsvogel in volle vlucht bevroren is

Dat de vorstperiode voor de nodige slachtoffers zorgt in de natuur is geen nieuws. Maar dat die zich zó mooi presenteren zie je maar zelden. De 13-jarige Christoph van Ingen uit Oostzaan maakte een foto van een ijsvogel onder het ijs die vervolgens de wereld over ging.

Een inmiddels wereldberoemde bevroren ijsvogel in Oostzaan.
Een inmiddels wereldberoemde bevroren ijsvogel in Oostzaan. Foto Christoph van Ingen

Het doet vogelliefhebbers natuurlijk pijn, deze dramatische foto van een ijsvogel die de recente vrieskou niet overleefde, maar tegelijk is hij ook onwaarschijnlijk prachtig. “Dit is gewoon een kunstwerk”, was een van de vele commentaren. Zo zie je ze dan ook niet vaak, ijsvogels. Van zichzelf al de mooiste van alle Nederlandse vogelsoorten, maar zo onder het ijs krijgt zijn bijna fluorescerende blauwe rug nog een extra lading. Het lijkt alsof de ijsvogel, die normaliter pijlsnel over het water flitst, in volle vlucht werd bevroren.

Op Twitter gaf ijsvogels.nl de meest waarschijnlijke verklaring: door het ijs heeft hij onvoldoende vissen kunnen vangen. Veel ijsvogels sterven bij strenge vorst. “Ze eten bijna hun eigen lichaamsgewicht aan vis. Minder vis is minder vet om de veren waterdicht te houden, met uiteindelijk dit als gevolg.”

Een soort neon

Het ijsvogeldrama vond plaats in Oostzaan, net boven Amsterdam. De 13-jarige Christoph van Ingen fotografeerde hem in de sloot pal achter zijn huis, nadat zijn zusje Kathleen (8) het beestje donderdag tijdens het schaatsen had gezien: “Ik zag iets blauws, ging ernaartoe en zag dat het een vogel was.” Broer Christoph maakte met de camera op zijn mobiel verschillende foto’s, op de rug gezien en van voren. Vooral de laatste, de foto die vanwege de gekozen hoek snelheid uitstraalt, maakt wereldwijd indruk. “Ik had geluk, want de zon scheen erop; het was een soort van neon, die vogel.”

Christoph en Kathleen van Ingen.
Foto Saskia van Loenen
Foto Saskia van Loenen
Christoph van Ingen (13) en de ijsvogel in Oostzaan.
Foto Saskia van Loenen
Foto Saskia van Loenen
Foto Saskia van Loenen

Christoph zette de foto op zijn Instagramaccount en zijn broer plaatste de foto op de groepsapp van zijn klas, waarna de vader van een klasgenoot vanaf zijn wintersportlocatie de Zaanse nieuwssite De Orkaan tipte. Na een telefoontje van een redacteur besloot Christoph de foto aan te bieden aan de NOS. Die wilde hem graag hebben, waarna de foto in no time ‘viral’ ging, ook in het buitenland; zo zette de Daily Mail de foto online, werd zijn foto op Instagram al een paar duizend keer geliket en verscheen hij overal op sociale media.

Christoph heeft zijn foto’s inmiddels verkocht aan Cover-Images.com en hoopt er zo nog iets aan over te houden. “Ik wil graag een Playstation 4, die kost 370 euro.”

Kapers op de kust

Een mooi kunstwerk maakt hebberig, zo ook deze ijsvogel: in de loop van vrijdag merkte Christophs vader dat veel mensen in Oostzaan op zoek waren naar het vogeltje. Ook zag hij ineens mensen met lampen op het ijs achter zijn huis en kreeg hij een telefoontje van een preparateur die hem graag wilde hebben. “Dan mocht Christoph zo vaak komen kijken als hij wilde.”

Omdat de Van Ingens ‘hun’ ijsvogel graag zelf willen houden besloot hij vrijdagavond ijsstropers voor te zijn en heeft hij hem veiliggesteld. Met behulp van een beitel en daarna een grote zaag lukte het hem een groot blok ijs uit te zagen. Dat grote blok ligt sinds vrijdagnacht veilig in de vriezer. De familie wil de inmiddels wereldberoemde ijsvogel laten opzetten.