Honderd actievoerders gearresteerd in Oekraïne

De actievoerders verbleven in een tentenkamp in Kiev dat op last van de rechter werd ontruimd.

Een vrouw huilt tijdens de ontruiming van het tentenkamp.
Een vrouw huilt tijdens de ontruiming van het tentenkamp. Foto Gleb Garanich/ Reuters

Tegenstanders van de Oekraïense regering zijn zaterdag slaags geraakt met de politie. Daarbij zijn zes actievoerders en vier agenten gewond geraakt. Zeker honderd mensen zijn gearresteerd, aldus persbureau Reuters.

De botsing tussen de actievoerders en de politie vond plaats toen agenten het tentenkamp bij het parlementsgebouw in de Oekraïense hoofdstad Kiev wilden ontruimen. Daar verblijven de demonstranten sinds oktober vorig jaar nadat de autoriteiten de Oekraïense nationaliteit van oppositieleider Michail Saakasjvili hadden ontnomen. De oud-president van Georgië verblijft momenteel in Nederland. Saakasjvili is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs.

Lees ook: Fietsend strijdt Saakasjvili verder tegen de Oekraïense regering

De actievoerders eisen vrijlating van opgepakte mede-demonstranten, meer anticorruptiemaatregelen en het aftreden van president Porosjenko.

Granaten, molotovcocktails en rookbommen

Een politiewoordvoerder liet kort voor de ontruiming aan de demonstranten weten dat het kamp op last van de rechter zou worden doorzocht en ontruimd. Een meerderheid van de actievoerders verliet daarop het kamp. Agenten bestormden het kamp via twee kanten. Tijdens de ontruiming trof de politie onder meer granaten, molotovcocktails en rookbommen aan.