Brons voor Elis Ligtlee, zilver voor Van Schip en Van Vleuten

Jan Willem van Schip pakte zilver op het omnium, maar had toch op meer gehoopt. Elis Ligtlee sluit met brons een periode van blessureleed af, nadat ze in 2016 goud had gewonnen op de Olympische Spelen in Rio.

Jan Willem van Schip in de omnium puntenwedstrijd tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn.
Jan Willem van Schip in de omnium puntenwedstrijd tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn. Foto Vincent Jannink / ANP

Jan Willem van Schip heeft op het WK baanwielrennen in Apeldoorn opnieuw zilver gewonnen, ditmaal op het onderdeel omnium. De 23-jarige renner begon als nummer drie van het klassement aan de puntenkoers, het slotonderdeel. Ondanks een val kon Van Schip zichzelf verbeteren en greep zo het zilver. Het goud ging naar de Pool Szymon Sajnok.

Tegenover ANP laat Van Schip zaterdagavond weten niet zo blij te zijn als met het zilver van eerder deze week, toen hij verraste op de puntenkoers.

“Toen was het het hoogst haalbare en kon ik het met een uiterste krachtsinspanning nog binnen halen. Nu zat voor mijn gevoel het goud er in. Ik baal dat ik in de laatste sprint de benen niet meer had om hier mee te sprinten voor de wereldtitel”.

Ook van Vleuten pakt zilver

Zoals verwacht moest ook Annemiek van Vleuten genoegen nemen met zilver op de individuele achtervolging. Halverwege de finale werd Van Vleuten ingehaald door Chloe Dygert - de Amerikaanse had in de kwalificaties al gestunt met een wereldrecord (3.20,072) en was torenhoog favoriet. Dat wist Van Vleuten, zo zei ze na de race tegen ANP:

“De jaren hiervoor kon je met mijn tijd van 3.29 misschien nog wel wereldkampioene worden, maar toen ik Dygert vorig jaar zag rijden, wist ik dat het een onmogelijke opgave was. (…) Tweede was echt het hoogst haalbare. Ik ben heel trots op de progressie die ik geboekt heb dit jaar, het was een mooi project met veel nieuwe indrukken.”

Brons tekent return van Ligtlee

Eerder op de avond won Elis Ligtlee brons op de 500 meter tijdrit. Met 33,484 seconden reed de 23-jarige Eerbeekse een persoonlijk record. Het was net genoeg: Pauline Sophie Grabosch uit Duitsland finishte drie duizendsten van een seconde later.

Grabosch’ landgenote Miriam Welte reed 33,150 - wat genoeg was voor het goud. Het zilver ging naar de Russische Daria Sjmeleva.

Ligtlee reed bij de kwalificatie met 33,557 ook al een persoonlijk record, wat ze in de finale nog iets verder aanscherpte. Het was voor de renster het eerste grote toernooi sinds de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van 2016, waar ze goud won op het onderdeel keirin. Daarna volgde 2017, een jaar vol blessureleed aan de knie. Tegenover persbureau ANP liet Ligtlee weten zelfs aan stoppen te hebben gedacht.

“Ik heb een heel vervelende periode gehad en zelfs aan stoppen gedacht. Maar daar voelde ik me te jong voor. Ik ben blij dat ik van de coaches Bill Huck en Hugo Haak de kans heb gekregen om hier op het WK op dit nummer uit te komen. Ik kan met deze prestatie verder in de toekomst kijken.”

In 2016 werd Ligtlee ook derde op de 500 meter tijdrit, die niet als olympische afstand wordt meegerekend. Door haar medaille heeft Nederland nu drie gouden, twee zilveren en een bronzen medaille.

Voor Elis Ligtlee was 2017 een jaar vol tegenslagen: ‘Is dit dan het leven van een kampioen?’

Met drie gouden, vijf zilveren en een bronzen medaille leidt Nederland het medailleklassement. Nooit eerder haalde de Nederlandse ploeg zoveel eremetaal op een WK baanwielrennen.