Wild pakt tweede goud op WK baanwielrennen

Kirsten Wild won het onderdeel omnium. Jan Willem van Schip werd in Apeldoorn eerder verrassend tweede op de puntenkoers.

Kirsten Wild viert haar overwinning op het onderdeel omnium tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn.
Kirsten Wild viert haar overwinning op het onderdeel omnium tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn. Foto Bas Czerwinski / ANP

Kirsten Wild heeft bij het wereldkampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn haar tweede gouden medaille veroverd. De 35-jarige Zwolse leidde van begin tot het einde op het omnium, dat over vier onderdelen gaat, meldt persbureau ANP. Na de door haar gewonnen afvalrace, het derde onderdeel, begon ze met een mooie marge aan de puntenkoers, waarin ze zich niet meer liet verrassen.

Op de openingsdag had Wild al goud veroverd op de scratch. Met dat onderdeel begon ook het omnium, dat tegenwoordig een vierkamp is.

Het ging tijdens de wedstrijd ernstig mis toen een jurylid een rugnummer van een eerder gevallen renster van de baan wilde plukken en in botsing kwam met Diao Xiaojuan, een renster uit Hongkong. De man werd met zware verwondingen afgevoerd en de race lag lange tijd stil in het Omnisport. Na de hervatting won Wild en werd ze gedeeld vierde op de temporace. ‘s Avonds rondde ze het karwei af. Wild was vorig jaar tweede op het omnium, een olympisch nummer.

Jan Willem van Schip wint zilver op de puntenkoers

Jan Willem van Schip veroverde eerder op de avond zilver op de puntenkoers. De Nederlander won de laatste sprint en klom dankzij die punten naar de tweede plaats. Van Schip, die op de weg uitkomt voor Roompot-Nederlandse Loterij, reed in totaal 52 punten bij elkaar. De Australiër Cameron Meyer was met 70 punten een klasse apart. Niet voor het eerst, hij won het WK-onderdeel al voor de vijfde keer. De Brit Mark Stewart veroverde het brons.

Het was voor de 23-jarige Van Schip zijn eerste optreden op een WK. Vorig jaar op de weg viel hij op met onder meer winst in de Ronde van Drenthe. Van Schip zei na zijn race tegen ANP:

“Het ging meteen zo hard, maar het voelde goed. Ik had wel al een beetje veel gegeven. Erna was het een kwestie van harken. En die Meyer, daar is nog niks aan te doen.”

Vijf Nederlandse medailles

In totaal behaalde Nederland op het WK tot nu toe vijf medailles. Eerder was er goud op de teamsprint bij de mannen, Kirsten Wild won de discipline scratch en er was zilver op de teamsprint bij de vrouwen.