Verhoor Netanyahu in zaak beïnvloeding telecombedrijf

De Israëlische premier Netanyahu zou telecombedrijf Bezeq hebben bevoordeeld in ruil voor gunstige berichtgeving over hemzelf op nieuwssites van het bedrijf.

Benjamin Netanyahu tijdens een kabinetsvergadering in februari. De Israëlische premier ontkent alle aantijgingen van corruptie.
Benjamin Netanyahu tijdens een kabinetsvergadering in februari. De Israëlische premier ontkent alle aantijgingen van corruptie. Foto Gali Tibbon/Reuters

De Israëlische politie heeft vrijdagochtend premier Benjamin Netanyahu verhoord in een schandaal rondom het telecombedrijf Bezeq. Dat melden Israëlische media.

Televisiezender Channel 10 TV meldde vrijdagochtend dat politiemensen Netanyahu in zijn huis opzochten. Zijn vrouw Sara Netanyahu zou op hetzelfde moment worden verhoord, maar zij moest zelf naar het politiebureau komen.

Het is het eerste verhoor van Netanyahu in de zaak rondom Bezeq, het grootste telecombedrijf van Israël. Het zogenoemde Dossier 4000 draait om beïnvloeding: medewerkers van het bedrijf zouden voor gunstige berichtgeving over de premier en zijn vrouw hebben gezorgd op een nieuwswebsite die in het bezit is van Bezeq. In ruil daarvoor zou Netanyahu voor Bezeq gunstige reguleringen in de telecom hebben doorgevoerd.

Inmiddels lopen er vier corruptiezaken tegen Benjamin Netanyahu. De Israëlische premier denkt niet aan opstappen.

De Israëlische staatsman wordt in verband gebracht met vier verschillende corruptie- en beïnvloedingszaken. In februari raadde de politie aan justitie aan om Netanyahu te vervolgen in twee andere dossiers. Of hij ook wordt vervolgd voor de zaak over Bezeq, is nog niet besloten.

Netanyahu ontkent alle beschuldigingen. Een politiewoordvoerder wilde tegenover Radio Israel niets zeggen over de voortgang van het verhoor of de zaak, schrijft persbureau Reuters.