Puigdemont: geen presidentskandidaat

De eind oktober 2017 afgezette Carles Puigdemont trekt zich terug als kandidaat voor het presidentschap van Catalonië. Dat maakte hij donderdag bekend.

Puigdemont kon in de praktijk al geen regiopresident worden omdat hij sinds het onrechtmatig uitroepen van de republiek Catalonië op de vlucht is voor de Spaanse justitie. Toch hield hij tot dusver vol kanshebber te zijn.

Puigdemont wil plaatsmaken voor Jordi Sànchez, die sinds oktober vorig jaar vastzit voor opruiing. Daardoor wordt het ook voor Sànchez lastig om regiopresident te worden.

Puigdemont: „Het wordt nog een lange weg vol obstakels. Maar nu heeft Madrid geen enkele reden om door te gaan met het bezetten van onze instituten. En er is geen enkele reden meer voor Madrid om onze stem te negeren.”

De regiopresident wordt gekozen door het parlement en staat aan het hoofd van een regioregering. De regioverkiezingen werden in december vorig jaar gehouden en de Catalaanse separatisten, die onafhankelijkheid nastreven, behaalden een krappe meerderheid in zetels. De verkiezingen waren een tegenslag voor de Spaanse premier Mariano Rajoy, die hoopte dat de Spaansgezinde partijen zouden winnen.

In oktober stemde een meerderheid van het Catalaanse parlement voor onafhankelijkheid. Volgens het Spaanse hooggerechtshof was dit onrechtmatig. Rajoy ontbond het Catalaanse parlement en de regering in Madrid nam het gezag in de regio over. Het hooggerechtshof besloot Puigdemont te vervolgen. Puigdemont verblijft nog steeds in ballingschap in Brussel. (NRC)