AFM-onderzoek

Telecomaanbieders overdrijven kredietwaardigheid klanten

Foto AFP

Nederlandse telecomaanbieders hebben vorig jaar fouten gemaakt bij de kredietwaardigheidstoets van klanten die telefoons wilden aanschaffen. Bijna alle telecombedrijven maakten op hun websites gebruik van vooraf ingevulde waarden met betrekking tot inkomen en lasten. Daardoor groeide het risico dat klanten te grote leningen afsloten voor de aanschaf van hun mobiel. Dat meldde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) donderdag na onderzoek. Sinds 1 januari vorig jaar gelden mobiele telefoons op afbetaling als kredieten die vallen onder AFM-toezicht, vanaf 250 euro moeten die ook worden geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie. Consumenten geven niet altijd hun werkelijke inkomen en lasten op als al een bedrag staat ingevuld. (NRC)