Doden bij aanvallen in hoofdstad van Burkina Faso

Militanten openden het vuur op de Franse ambassade en een hoofdkwartier van het leger in de hoofdstad Ouagadougou. Meerdere militanten werden gedood, en mogelijk zijn er tientallen doden gevallen.

In de Burkinese hoofdstad Ouagadougou is zwarte rook te zien na explosies.
In de Burkinese hoofdstad Ouagadougou is zwarte rook te zien na explosies. Foto Ahmed OUOBA/.AFP

Bij terreuraanvallen in de hoofdstad van Burkina Faso, Ouagadougou, zijn vrijdag minstens zeven militairen en beveiligers om het leven gekomen. Militanten openden het vuur op de Franse ambassade en een hoofdkwartier van het Burkinese leger in een ander deel van de stad. Volgens de minister van Communicatie Rémis Dandjinou werden acht islamitische extremisten gedood door Burkinese veiligheidstroepen, schrijft AP.

Bij de aanval op de ambassade werden twee beveiligers en vijf militanten gedood. Rond de militaire basis kwamen zeven militairen en drie militanten om het leven. Ook raakten daar zo’n vijftig mensen gewond. Waarschijnlijk loopt het dodental nog op. AFP schrijft op basis van bronnen binnen de veiligheidsdiensten dat in totaal bijna dertig doden zijn gevallen bij de aanval op het legerhoofdkwartier.

In de stad was urenlang het geluid van schoten en explosies te horen. Ooggetuigen zagen dat vijf mannen uit een auto sprongen bij de ambassade en op het pand schoten, meldt Reuters. Dat gebeurde kort nadat in dezelfde wijk een explosie was gehoord. Ook daar kwamen volgens een getuige militanten aanrijden in een pick-up truck, waarna zij het vuur openden. Boven de stad was een zwarte rookpluim te zien. Volgens de politie van Ouagadougou is ook geschoten bij de woning van de premier van Burkina Faso.

‘Terreuraanval’ volgens Frankrijk

Inmiddels hebben veiligheidstroepen de orde hersteld in Ouagadougou, zegt minister Dandjinou. De wijk rond de ambassade is door de politie afgezet. Het is niet bekend hoeveel militanten in totaal betrokken waren bij de acties. Mogelijk is een aantal aanvallers gevlucht. De acties zijn verder ook nog niet opgeëist. De Franse diplomaat Jean-Marc Châtaigner die als speciaal gezant in de Sahel-regio Frankrijk vertegenwoordigt, spreekt van een een “terreuraanval”.

Twitter avatar Jmchataigner Jean-Marc Châtaigner Attaque terroriste ce matin à #Ouagadougou #burkinafaso : solidarité aux collègues et aux amis burkinabé #prudence #évitezlecentreville

De Amerikaanse ambassade raadde mensen vrijdagochtend aan de wijk te vermijden. Eerder deze week had dezelfde ambassade een veiligheidswaarschuwing uitgegeven voor de stad. Daar zouden zo’n tachtig verdachten, voornamelijk politiemensen en soldaten, terechtstaan voor de militaire rechtbank in verband met de mislukte staatsgreep van 2015 in Burkina Faso. De rechtszaak werd dinsdag geschorst.

Lees ook: Ook Burkina Faso lijkt te bezwijken onder terrorisme, schreef correspondent Koert Lindeijer in 2016, na een gijzeling in een hotel in de hoofdstad.

In de Sahel, de regio waar ook buurlanden Mali en Niger liggen, zijn meerdere islamitische militante bewegingen actief. Aan de noordelijke grens met Mali zijn eerder Burkinese veiligheidstroepen aangevallen door extremisten. In augustus kwamen twintig mensen om het leven bij een aanval op een restaurant in Ouagadougou. In 2016 vond een gijzeling plaats in een hotel in de hoofdstad. De twee aanvallen werden nooit opgeëist.

Er zijn zo’n vierduizend Franse militairen in Burkina Faso gestationeerd. Frankrijk biedt ook militaire steun aan een gezamenlijke troepenmacht van Burkina Faso, Mali, Niger, Tsjaad en Mauritanië.