‘Veiligheid omwonenden hennepkwekerijen zorgwekkend’

Jaarlijks wordt bij 4.500 van de 6.000 ontmantelde hennepkwekerijen een gevaarlijke situatie aangetroffen, aldus de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De veiligheid voor omwonenden van illegale hennepkwekerijen moet dringend worden verbeterd. Daartoe moeten netbeheerders, brandweer, energieleveranciers, woningcorporaties, gemeentelijke toezichthouders en ook omwonenden samenwerken en de handen uit de mouwen steken. „Het illegale karakter van hennepteelt mag voor partijen geen reden zijn om het probleem niet aan te pakken”, schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een donderdag verschenen rapport.

De onderzoekers vinden de onveiligheid voor omwonenden „zorgwekkend”. Er zijn naar schatting tienduizend tot dertigduizend illegale hennepkwekerijen, vaak in woningen. Jaarlijks wordt bij 4.500 van de 6.000 ontmantelde hennepkwekerijen een gevaarlijke situatie aangetroffen door overbelasting van de elektriciteit, aldus de Raad. Per jaar wordt er 200 miljoen euro aan energie illegaal afgetapt en zijn er ten minste 65 woningbranden als gevolg van hennepteelt. Risico’s zijn brand door oververhitting en kortsluiting, instortingsgevaar door onkundige aanpassingen aan de woning en aantasting van de gezondheid door waterlekkage en vergiftiging door gassen en pesticiden.

Lees ook: ‘Narcostaat’ Nederland groeit bijna ongehinderd

De Raad vindt dat netbeheerders de onveiligheid door „illegale manipulatie” van het elektriciteitsnet „meetbaar” moeten maken, onveilige aansluitingen moeten opsporen en moeten optreden tegen bewoners. Om de veiligheid van omwonenden te verhogen moet „niet het illegale karakter van de hennepteelt centraal staan, maar de onveilige situaties die deze teelt veroorzaakt”, aldus het rapport.

    • Arjen Schreuder