Trump voert importheffingen in voor staal en aluminium

Amerikaanse bedrijven die staal willen importeren, moeten vanaf volgende week een heffing van 25 procent betalen. Een handelsoorlog met onder meer China ligt op de loer.

Trump in het Witte Huis tijdens een bijeenkomst met directeuren uit de staal- en aluminiumsectoren.
Trump in het Witte Huis tijdens een bijeenkomst met directeuren uit de staal- en aluminiumsectoren. Foto Mandel Ngan/AFP

Amerikaanse bedrijven die staal en aluminium willen importeren, moeten daar vanaf volgende week flinke toeslagen voor betalen. President Trump kondigde donderdag in het Witte Huis importheffingen van 25 procent (staal) en 10 procent (aluminium) aan, meldt persbureau AP.

Trump hoopt met de heffingen, die volgens hem “heel lang” van kracht zullen blijven, de Amerikaanse industrie een steuntje in de rug te geven. Eerder op de dag twitterde hij al dat de staal- en aluminiumsector “verwoest zijn door decennia van slecht beleid en oneerlijke handel met landen over de hele wereld”. Hij doelt daarmee op China, dat tegen lage prijzen grote hoeveelheden staal en aluminium produceert.

De president zei donderdag tegen in het Witte Huis uitgenodigde directeuren uit de staal- en aluminiumsectoren dat van een oneerlijke situatie voortaan geen sprake meer zou zijn:

"Wat we decennialang hebben toegestaan is een schande. Echt een schande. Jullie zullen voor het eerst sinds lange tijd bescherming genieten en jullie bedrijfstak zal weer tot bloei komen."

Critici vrezen dat Trumps aankondiging andere landen ertoe zal aanzetten met hun eigen importheffingen te komen. China heeft al eerder gedreigd met heffingen op Amerikaanse landbouwproducten, zoals sojabonen. Op die manier kan het tot een handelsoorlog komen tussen de twee staten. Dat zou schadelijk zijn voor hun economieën.

Lees ook: Handelsoorlog met de VS? Die zal vooral China raken

De Canadese minister van Handel noemde het "onacceptabel" als de VS importheffingen instellen voor staal en aluminium uit zijn land. Ook voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft Trumps besluit scherp veroordeeld. Volgens hem zal de EU binnen twee dagen met een voorstel komen voor tegenmaatregelen:

"We gaan niet stilzitten en toekijken hoe onze industrie wordt geraakt door oneerlijke maatregelen die duizenden Europese banen op de tocht zetten. De EU zal sterk en gepast reageren om haar belangen te verdedigen."

Positief effect voor economie onzeker

Of de heffingen de Amerikaanse economie ook daadwerkelijk ten goede zullen komen, zoals Trump voorspelt, is onzeker. Sommige experts zeggen dat het banenverlies in de Amerikaanse aluminium- en staalsector vooral toe te schrijven is aan technologische verbeteringen. Die hebben fabrieken in staat gesteld meer te produceren met minder werknemers. Daarnaast kunnen de importheffingen indirect gevolgen hebben voor bedrijfstakken zoals de auto-industrie, die nu duurder Amerikaans staal en aluminium moeten kopen.

Na Trumps aankondiging doken de beurskoerzen in New York flink omlaag. De Dow Jones-index verloor 2 procent, terwijl technologie-index Nasdaq 1,8 procent in de min schoot. De S&P500, met daarin de belangrijkste beursfondsen aan Wall Street, ging met 1,7 procent naar beneden.