Overstap

Twan Huys moet RTL Late Night ‘nieuw succes’ brengen, Tan gedwongen weg

Humberto Tan moet van de leiding van RTL4 aan het eind van dit tv-seizoen stoppen als presentator van RTL Late Night. Nieuwsuur-anchor Twan Huys volgt hem na de zomer op.

Algemeen programmadirecteur Erland Galjaard van RTL laat in een persbericht doorschemeren dat die beslissing is genomen vanwege de tegenvallende kijkcijfers: „Om tot nieuw succes te komen, moeten we onze late avond opnieuw uitvinden [...] Met alle veranderingen in medialand, waar veel in dezelfde vijver wordt gevist, is een nieuwe aanpak noodzakelijk.”

Tan kondigde zijn vertrek woensdagavond aan tijdens de uitzending van RTL Late Night, dat hij sinds het begin van het programma in 2013 heeft gepresenteerd.

Hoewel het niet de eigen beslissing van Tan was en hij het er niet mee eens is, zei hij in de uitzending de beslissing van de directie wel te respecteren.

Humberto Tan werd in 2014 en 2016 uitgeroepen tot beste presentator van Nederland met een zilveren Televizierster en werd in 2016 ook Omroepman van het jaar en ontving toen de Sonja Barend Award.

Twan Huys heeft zijn hele tv-carrière voor de publieke omroep gewerkt. Eerst als correspondent in de VS en later als presentator en verslaggever bij NOVA, de voorloper van Nieuwsuur. Samen met Mariëlle Tweebeeke was hij sinds de start van Nieuwsuur het vaste gezicht. Ook presenteert hij College Tour voor de NTR.

Huys neemt zijn vaste eindredacteur Marij Janssens mee naar RTL tot vreugde van programmadirecteur Galjaard: „We halen met hen journalisten van formaat in huis.”

Twan Huys blijft Nieuwsuur nog tot 1 mei presenteren, Humberto Tan blijft tot 1 juli het gezicht van RTL Late Night. Tan zegt met de directie van RTL in gesprek te zijn over het maken van andere programma’s voor de zender.

Wie Huys bij Nieuwsuur gaat vervangen en of College Tour met een andere presentator verder gaat is nog niet bekend. (NRC)