Ollongren niet vervolgd na aangifte Baudet

Thierry Baudet had aangifte gedaan wegens smaad en laster. Volgens het OM zijn er geen strafbare feiten gepleegd.

Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.
Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto Bas Czerwinski/ANP

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt niet vervolgd voor smaad en laster. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) donderdag weten. Het was op voorhand al duidelijk dat de aangifte van de partijleider van Forum voor Democratie, Thierry Baudet, weinig kans van slagen had.

Baudet deed begin februari aangifte tegen Ollongren vanwege uitlatingen in de Burgemeester Dales-lezing. Ze zei: “Rassenmenging kwam al voorbij uit de mond van Forumleden. Rassenverdunning ook […] Baudet laat het onweersproken als zijn partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras.”

Volgens Baudet zou Ollengren hem hiermee verwijten “Nederlanders openlijk te discrimineren op basis van ras”. Hij zei: “Hier is sprake van demonisering van een volksvertegenwoordiger.”

Geen strafbare feiten

Het OM is het hier niet mee eens en meldt dat de minister geen strafbare feiten heeft gepleegd. De uitlatingen van de minister voldoen volgens het OM niet aan de voorwaarden voor smaad en laster.

Hoogleraar Voermans noemde de aangifte eerder ‘spelbederf’: ‘Aangifte is gratis, die van Baudet is vooral gratuit’

De beslissing van het OM kwam niet als een verrassing. Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht, noemde de aangifte eerder al “kansloos” en zei dat Baudet met de aangifte vooral een politiek motief had.

“Elke eerstejaars rechtenstudent kan je vertellen dat dit niet in de buurt komt van smaad en laster.”