Fancy Bear

‘Russische hackers stalen informatie Duitse ministeries’

Russische hackers hebben informatie gestolen uit het beveiligde computernetwerk van de Duitse regering. Bronnen bij de veiligheidsdiensten hebben aan Duitse media gemeld dat de Russische groep APT28, beter bekend als Fancy Bear, is binnengedrongen bij de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie.

Het lek werd in december ontdekt. De hackers hebben mogelijk een jaar toegang gehad tot de systemen. Tot welke informatie zij zich toegang verschaft hebben, wordt onderzocht. De Duitse inlichtingendiensten kunnen nog niet uitsluiten dat het hele computernet van de federale overheid getroffen is. De systemen zijn nu veilig.

De hackersgroep wist in 2015 ook al door te dringen tot de systemen van het Duitse landsbestuur. Toen werd het intranet van het parlement geïnfiltreerd. Fancy Bear zou banden hebben met de Russische militaire inlichtingendienst.

Fancy Bear wordt verantwoordelijk gehouden voor een groot aantal inbraken. De groep zou ook achter de omvangrijke hack zitten die Emmanuel Macron trof, vlak voor Franse presidentsverkiezingen. De groep werkte samen met APT29, of Cozy Bear, bij de inbraak bij de Amerikaanse Democratische partij. Nieuwsuur en de Volkskrant onthulden dat de AIVD maanden toegang had tot de systemen van Cozy Bear. (NRC)