Spotify kondigt onconventionele beursgang officieel aan

Bij de beursaanvraag die Spotify woensdag deed, bleek dat het bedrijf in 2017 een verlies van 378 miljoen euro leed.

Spotify heeft woensdag zijn beursgang officieel aangekondigd. De manier waarop het naar de beurs gaat, is ongebruikelijk.
Spotify heeft woensdag zijn beursgang officieel aangekondigd. De manier waarop het naar de beurs gaat, is ongebruikelijk. Foto EPA/Hayoung Jeon

Muziekdienst Spotify heeft woensdag bij de Amerikaanse beurswaakhond een officiële aanvraag ingediend voor een beursgang van 1 miljard dollar (0,8 miljard euro). Het Zweedse streamingbedrijf zoekt een notering aan de New York Stock Exchange, waar het onder de naam SPOT verhandeld zal worden.

Amerikaanse media meldden in januari al dat een beursgang van Spotify aanstaande was. Nu heeft het bedrijf de details bekendgemaakt. Zoals verwacht was, kiezen de Zweden voor een zogenaamde ‘direct listing’. Dat houdt in dat het geen nieuwe aandelen uitgeeft, en dus ook geen nieuw geld ophaalt. Spotify laat slechts zijn bestaande aandelen registeren aan de beurs.

Geen zakenbanken

Met een ‘direct listing’ vermijdt het bedrijf de vergoedingen die doorgaans aan zakenbanken betaald moeten voor het begeleiden van een onderneming naar de beurs. Omdat er nu geen banken meewerken aan de beursgang, is het nog onbekend wat een aandeel Spotify gaat kosten aan de New York Stock Ecxhange. Het is hoogst ongebruikelijk voor zo’n groot bedrijf - de waarde wordt geschat op 10 tot 20 miljard dollar - om op deze manier een notering te zoeken.

In het formulier dat de muziekdienst woensdag bij de Amerikaanse beurscommissie indiende, stond ook dat het in 2017 een omzet van ongeveer 4,1 miljard euro draaide. Een jaar ervoor was dat 3 miljard euro. De operationele verliezen stegen ook: van 349 miljoen euro in 2016 tot 378 miljoen euro in 2017.

Apple Music

Spotify, dat in 2008 is opgericht, is actief in 61 landen en heeft 159 miljoen maandelijkse gebruikers. 71 miljoen van hen betalen voor de dienst. Spotify schrijft in de beursaanvraag dat ze denken dat dit er twee keer zoveel zijn als hun grootste concurrent Apple Music. Apple Music publiceert geen cijfers over het aantal gebruikers.

Vanaf wanneer het aandeel Spotify verhandeld gaat worden in New York, is niet bekend.