Saoedi-Arabië

Legerleiding weg, wel vrouwen in het leger

De Saoedische koning Salman heeft de nacht van maandag op dinsdag grote schoonmaak gehouden onder de legerleiding in zijn land. Onder meer de stafchef en de bevelhebbers van lucht- en landmacht zijn per koninklijk decreet vervangen.

De bekendmaking door het officiële Saoedische persbureau SPA is onderdeel van een flink aantal andere decreten en werd niet nader toegelicht. De enige informatie over de wijzigingen kwam van prins Faisal bin Farhan, die op de Saoedische ambassade in Washington werkt. Op Twitter schreef de prins dat de hervormingen het resultaat zijn van „jarenlange inspanning” en dat de ingrepen erop zijn gericht om de Saoedische defensie op lange termijn goed te laten functioneren. De aankondiging komt op een moment dat Saoedi-Arabië onder toenemende druk staat wegens zijn harde militaire optreden in buurland Jemen.

Dinsdag werd eveneens bekend dat Saoedi-Arabië zijn leger onder voorwaarden openstelt voor vrouwen. Zij moeten wel een mannelijke voogd hebben in de provincie waar zij werken en, indien getrouwd, een Saoedische echtgenoot hebben. Ook was er dinsdag een opvallende benoeming: die van een vrouwelijke onderminister van Arbeid en Sociale Ontwikkeling, Tamadhir bint Yosif al-Rammah.

Het zeer conservatieve sunnitische koninkrijk presenteerde de afgelopen maanden verschillende maatregelen die het land een liberaler aanzien moeten geven. Zo wordt het voor vrouwen toegestaan om zelf auto te rijden en komen er weer bioscopen in het land.