In Haarlemmermeer waren 106 onderzoeken naar integriteitsschendingen

In Haarlemmermeer werden tussen 2012 en 2016 106 mogelijke integriteitsschendingen onderzocht. In 54 gevallen leidde dat ook tot vaststelling van de schending, bij 51 onderzoeken was dat niet het geval. De meest onderzochte schending in Haarlemmermeer is die van fraude. Er werd twaalfmaal strafontslag uitgedeeld naar aanleiding van de uitkomsten van onderzoeken. Haarlemmermeer was 57.475 euro kwijt aan drie onderzoeken door externe bureaus.

Geen lijst

De gemeente heeft in antwoord op het Wob-verzoek alleen totaalcijfers per jaar opgestuurd en alleen van de externe onderzoeken de details bekendgemaakt. Waar bij veel andere gemeenten daardoor de koppeling per zaak te maken is (dus: welke onderzoek heeft welk disciplinair gevolg gehad, is de schending vastgesteld en is er eventueel een extern bureau ingeroepen en hoeveel kostte dat?) is dat bij Haarlemmermeer niet het geval. Daardoor kunnen we van deze gemeente geen lijst met onderzoeken tonen.

Ziet u iets opvallends of heeft u een opmerking? Mail dan naar onderzoek@nrc.nl.