Hugo Klynstra (21) voortaan Koninklijke Hoogheid Carlos Hugo

Klynstra is de buitenechtelijke zoon van prins Carlos. Zijn vader stapte naar Raad van State om de naamswijziging en toekenning adelijke titel tegen te houden.

Prins Carlos en prinses Annemarie bij het Koninklijk Paleis op de Dam bij de 80ste verjaardag van prinses Beatrix.
Prins Carlos en prinses Annemarie bij het Koninklijk Paleis op de Dam bij de 80ste verjaardag van prinses Beatrix. Foto Patrick van Katwijk/ANP

Hugo Klynstra (21), de buitenechtelijke zoon van prins Carlos, heeft recht op de achternaam van zijn vader en zijn adellijke titels. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een zitting achter gesloten deuren. Daarmee heeft Nederland een nieuwe prins. Klynstra heeft geen recht op een toelage zoals zijn nichtje Amalia en maakt ook geen aanspraak op de troon.

Om de naamswijziging officieel door te voeren, is eerst nog wel een koninklijk besluit nodig. Dat lijkt een formaliteit. Hiervoor is wel een handtekening nodig van Koning Willem-Alexander, neef van prins Carlos. Toenmalig minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) besloot in 2016 dat er geen politieke bezwaren waren voor de toekenning van de adellijke titel aan Hugo Klynstra. Volgens de Raad van State was dit een “terecht besluit”.

Klynsta geen lid van Koninklijk Huis de Bourbon de Parme

Carlos prins de Bourbon de Parme, de oudste zoon van prinses Irene en de Spaanse prins Carlos Hugo, stapte naar de hoogste bestuursrechter omdat de naamswijziging volgens hem niet past binnen de regels van het Huis Bourbon-Parma. Al eerder ving hij bot bij de rechtbank. Prins Carlos heeft nooit ontkend de vader te zijn van Hugo. Wel gaf hij kort na de geboorte van Klynstra aan hem niet te erkennen als zoon, waardoor volgens de prins geen sprake is van een “familierechtelijke betrekking”.

Dat verweer is niet van belang voor de Raad van State. Wat telt is dat de rechtbank in Zutphen in 1999 het vaderschap van prins Carlos gerechtelijk heeft vastgesteld. Daarnaast stelt de hoogste bestuursrechter dat de naamswijziging er niet voor zorgt dat Klynstra ook lid wordt van het Koninklijk Huis de Bourbon de Parme.

“De naamswijziging heeft niet tot gevolg dat Klynstra nu ook lid wordt van het Koninklijk Huis de Bourbon de Parme. Dat is een privéaangelegenheid van het Huis zelf. En daar gaat het Nederlandse adelsrecht niet over.”

Zijne Koninklijke Hoogheid Carlos Hugo Roderik Sybren prins de Bourbon de Parme

Klynstra, geboren op 20 januari 1997, was het eerste achterkleinkind van prinses Juliana en prins Bernard. Volgens prins Carlos was het een “zelfstandige beslissing” van Birgitte Klynstra om moeder te worden. Zodra Klynstra in 2015 volwassen werd, eiste hij de achternaam en de titel van zijn vader op. Zijn volledige titel is nu Zijne Koninklijke Hoogheid Carlos Hugo Roderik Sybren prins de Bourbon de Parme.

Prins Carlos is getrouwd met Annemarie Gualthérie van Weezel. Het echtpaar heeft drie kinderen.