Consumentenbond: kwaliteit opgelapte iPhones minder goed

De telefoons scoorden bij een steekproef van de Consumentenbond slechter bij accu-, camera- en schermtests.

Foto Olivier Middendorp

Opgelapte iPhones zijn van een lagere kwaliteit dan nieuwe toestellen, meldt de Consumentenbond na een steekproef met achttien iPhone 6s telefoons. De modellen hadden een zwakkere accu, afwijkingen in de camera en gebruikerssporen op het scherm. De bijgeleverde accessoires werkten wel naar behoren.

De Consumentenbond kocht de zogenoemde “refurbished” iPhones in negen verschillende winkels. Dit waren modellen met de stempel “zo goed als nieuw”, die gemiddeld 72 euro goedkoper waren dan de goedkoopste nieuwe exemplaren.

Vier telefoons ‘Onder de maat’

De gemiddelde batterijcapaciteit van de accu was 87 procent. Op de camera’s waren minimale verschillen in kleur, scherpte en belichting waar te nemen. Ook bleek de staat van vier toestellen “onder de maat”. Hierbij ging het vooral om krasjes op het scherm en andere gebruikerssporen.

Lees ook het achtergrondartikel van Marc Hijink over refurbished telefoons: “Waarom zou je een nieuwe telefoon kopen als ‘bijna nieuw’ ook goed is?

Ook vroeg de Consumentenbond een panel van 11.000 leden hoeveel van hen een refurbished smartphone hebben. Dit zijn er vijfhonderd, van wie de meesten tevreden zijn over het toestel. Slechts 4 procent geeft de winkel van aankoop een onvoldoende.

Daarnaast waarschuwt de Consumentenbond voor winkels die telefoons claimen te verkopen voor kortingen tot zelfs 44 procent. Dit klopt alleen als wordt gekeken naar de originele adviesprijs van het toestel en niet naar de laagste actuele prijs. Sommige winkels verkopen refurbished smartphones zelfs voor hogere prijzen dan een nieuw toestel zou kosten.