Bestrijdingsmiddelen

Veel Europeanen tegen fusie Bayer-Monsanto

Veel Europeanen zijn tegen de voorgenomen overname van de Amerikaanse zadenproducent Monsanto door het Duitse chemieconcern Bayer. EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) nam dinsdag ruim een miljoen handtekeningen in ontvangst van Europeanen die willen dat zij de fusie tegenhoudt. Uit een opiniepeiling door YouGov blijkt dat 54 procent van de Europeanen een blokkade belangrijk vindt, terwijl slechts 11 procent potentieel in de fusie ziet. Friends of the Earth, dat met andere organisaties campagne voert tegen het ontstaan van ’s werelds grootste zaden- en bestrijdingsmiddelenbedrijf, wil dat Vestager de „gevaarlijke en impopulaire” fusie blokkeert. Vestager is sinds augustus bezig met een diepgravend onderzoek naar de gevolgen van de deal voor de concurrentie. (ANP)