Trumpblog

President voor het leven? Geen slecht idee, zegt Trump

'President voor het leven? Zouden wij ook eens moeten proberen'

De Amerikaanse president Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping tijdens een staatsbezoek van de Amerikaan in november vorig jaar. Foto AFP

Een president die voor het leven aanblijft? Als het aan Trump ligt, zouden ze dat in de VS misschien ook eens moeten proberen. CNN legde de hand op geluidsopnames van een besloten praatje dat Trump zaterdag hield bij een fondsenwerfbijeenkomst op zijn golfresort in Florida.

In de jolige speech die Trump afstak voor Republikeinse gelddonoren, prees hij de aanstaande Chinese wetswijziging waarmee de huidige president van het land Xi Jinping voor het leven in functie zou kunnen blijven.

"Ik vind dat geweldig", zei Trump volgens CNN. "Misschien moeten wij dat op een dag ook maar eens proberen." Of Trump serieus was, is de vraag.

Hoe dan ook, Democratisch congreslid Ro Khanna vindt de opmerkingen niet kunnen. "Of dit nou een grap was of niet, praten over president zijn voor het leven is het meest onamerikaanse wat een Amerikaanse president ooit zei. George Washington zou zich in zijn graf omdraaien."

Twitter avatar RoKhanna Ro Khanna I have refrained from just being anti Trump. But whether this was a joke or not, talking about being President for… https://t.co/3ZnbzzCCOL

De Amerikaanse grondwet dicteert dat presidenten in het land maximaal twee termijnen mogen aanblijven. Zelfs als de 71-jarige Trump echt voor de rest van zijn leven in het Witte Huis wil blijven, is het onwaarschijnlijk dat hij dit voor elkaar krijgt. Om de wet te veranderen is een twee derde meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat nodig, iets waar de Republikeinen niet aan komen. Mocht die meerderheid er wel zijn, dan moet daarna ook nog driekwart van de Amerikaanse staten het met de grondwetswijziging eens zijn.

Trump kan zich over twee jaar herkiesbaar stellen. Of hij nou echt wil of niet, vooralsnog zit een ambtstermijn voorbij 2024 er niet in voor hem.

Lees ook dit achtergrondstuk over de aanstaande wetswijziging in China: China moet nog wennen aan de idee van een nieuwe keizer

Man opgepakt voor versturen dreigbrief aan Trumps zoon

Een 24-jarige man uit de staat Massachusetts is donderdag aangehouden omdat hij een pakketje met daarin een wit poeder had verstuurd naar Donald Trump jr., de oudste zoon van de Amerikaanse president. Dat schrijft Reuters donderdag.

De envelop werd bezorgd op het adres van Bonnie Haydon, de schoonmoeder van de presidentszoon. Na het openen werden Haydon en haar dochter Vanessa Trump, de vrouw van Trump jr., onderzocht in het ziekenhuis vanwege klachten zoals misselijkheid en hoesten. De envelop bleek het onschadelijke bindmiddel maïzena te bevatten.

Meerdere dreigbrieven

Ook had de 24-jarige Daniel Frisiello een brief naar de woning van Trump jr. in New York gestuurd waarin hij schreef: "Je bent een vreselijk persoon en het is je verdiende loon." Dreigbrieven van gelijke strekking verstuurde Friesello naar een senator, een kandidaat-lid van het Huis van Afgevaardigden, een officier van justitie en een hoogleraar van de universiteit van Stanford. Daarop besloten de Amerikaanse autoriteiten Frisiello te arresteren. Alle vijf de brieven bevatten hetzelfde witte poeder.

In 2001 werden diverse enveloppen verstuurd naar Amerikaanse mediabedrijven en ambtenaren. De brieven bevatten de giftige witte stof anthrax. Vijf mensen kwamen door het inademen ervan om het leven.

Trump voert importheffingen in voor staal en aluminium

Amerikaanse bedrijven die staal en aluminium willen importeren, moeten daar vanaf volgende week flinke toeslagen voor betalen. President Trump kondigde donderdag in het Witte Huis importheffingen van 25 procent (staal) en 10 procent (aluminium) aan, meldt persbureau AP.

Lees hier verder: Trump hoopt met de heffingen, die volgens hem “heel lang” van kracht zullen blijven, de Amerikaanse industrie een steuntje in de rug te geven.

Communicatiechef Hicks vertrekt

Hope Hicks na haar bezoek aan het inlichtingencommissie van het Huis, dinsdag. Foto Leah Millis / Reuters

Trumps hoofd communicatie Hope Hicks treedt terug. Ze heeft aan collega's laten weten dat ze het idee heeft dat ze in het Witte Huis bereikt heeft wat ze kan, meldt The New York Times. Ze zou als verklaring voor haar timing gezegd hebben dat een perfect moment om terug te treden zich nooit zal voordoen.

De aankondiging van Hicks' vertrek komt daags nadat ze acht uur lang voor de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden een verklaring had afgelegd. Volgens de NYT moest ze daar toegeven zo nu en dan leugentjes had moeten vertellen. Geen van die leugens zou verband gehouden hebben met het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De werkzaamheden voor Trump waren voor de 29-jarige Hicks haar eerste stappen in de politiek. Ze werd in 2016 bij de campagne van Trump betrokken. Eerder had ze onder meer gewerkt als model. Ze gold in het Witte Huis niet als een uitgesproken teamlid, maar was achter de schermen een belangrijke, invloedrijke en loyale adviseur.

President Trump zei Hicks te gaan missen, schrijft de NYT:

"Slimmer of nadenkender zal je ze niet snel vinden, echt een geweldig persoon. Ik zal haar aan mijn zijde missen, maar toen ze naar me toe kwam om te spreken over andere kansen op haar pad begreep ik het volledig. Ik ben ervan overtuigd dat we in de toekomst weer zullen samenwerken."

Per wanneer Hicks vertrekt en wat ze hierna gaat doen, is nog onduidelijk.

Kushner mag niet meer bij geheime briefing zijn

Foto Kevin Lamarque/Reuters

De schoonzoon van president Trump, Jared Kushner, mag niet meer aanschuiven bij de dagelijkse geheime briefing voor de president door de inlichtingendiensten. Kushner, een van de belangrijkste adviseurs van de president, had al een jaar slechts een tijdelijke ‘security clearance’. Dat betekent dat hij geen uitgebreide achtergrondcheck heeft ondergaan. Desondanks was Kushner bijna altijd aanwezig. De afgelopen weken is hij steeds meer weggehouden bij de geheime informatiesessie, melden bronnen aan persbureau Reuters.

Kushner is niet de enige wiens toegang tot geheime documenten wordt beperkt. Alle medewerkers in het Witte Huis die een tijdelijke vergunning hebben, mogen daar nu minder mee. Als het antecedentenonderzoek van een medewerker van de president nog niet is voltooid, dan krijgt hij slechts een tijdelijke vergunning om geheimen in te zien. Vroeger kwam dit sporadisch voor, maar in het Witte Huis van Trump lopen 130 mensen rond wier screening nog niet is voltooid.

Lees ook dit stuk van NRC-correspondent Guus Valk over het Witte Huis-personeel met een tijdelijke vergunning: Is Trumps personeel een risico?

Trump kiest Brad Parscale als nieuwe campagnleider herverkiezing

Brad Parscale is de nieuwe campagneleider van de Amerikaanse president Donald Trump in aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2020. Dat is te lezen in een verklaring die dinsdag werd gepubliceerd op Trumps website.

Parscale ging naar aanloop van de verkiezingen in 2016 over alle digitale media-uitingen van Trumps campagneteam. Het is ongebruikelijk dat een zittende president drie jaar voor de herverkiezing al een nieuwe campagneleider aanwijst, bericht CNN.

Spannende tijd

Eric Trump, Donald Trumps tweede zoon en uitvoerend directeur van het zakenimperium van de president, omschreef Parscale volgens AP als een "groot talent":

Hij geniet het complete vertrouwen van de hele familie. Zijn inzet was cruciaal in ons succes van 2016. Hij is de perfecte kandidaat om aan het roer van de campagne te staan.

In de verklaring liet het campagneteam weten dat Parscale ook aan de slag zal gaan bij de tussentijdse verkiezingen in november. De 'midterms' beloven een spannende tijd te worden voor de Republikeinen. De waardering voor Trump is historisch laag en de aanstaande Congresverkiezingen zijn een goede graadmeter voor het draagvlak van de regering Trump onder kiezers. De kans bestaat dan ook dat de Republikeinen hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden verliezen.

Een bijkomende factor is het vertrek van een groot deel van de Republikeinse leden van het Huis. Zij stellen zich niet meer kandidaat en dus zullen de Republikeinen met nieuwkomers stemmen moeten winnen om hun meerderheid te behouden.

Eerdere campagneleiders opgestapt

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016 heeft Trump een aantal campagneleiders versleten. Zijn eerste campagneleider Corey Lewandowski stopte in juni 2016. Lewandowski werd een aantal maanden eerder gearresteerd voor de mishandeling van een vrouwelijke journalist.

Zijn opvolger Paul Manafort stapte in augustus op omdat hij in Oekraïne onder meer pro-Russische belangen verdedigde. Manafort zou daarmee tientallen miljoenen te hebben verdiend. De zaak wordt onderzocht door speciaal aanklager van het Rusland-onderzoek Robert Mueller. Na Manafort ging Steve Bannon als topstrateeg mee met Trump naar het Witte Huis. In augustus 2017 moest hij het veld ruimen.

Nieuw Trumpblog

We beginnen de week met een nieuw Trumpblog. Lees hier het Trumpblog van vorige week terug.