Thuiskok: Venkelpizza

Ik ben groot fan van venkel, maar op een pizza heb ik het nog nooit gegeten. Laat staan op een pizza calzone, zo’n dubbelgeklapt exemplaar. Maar gesmoorde venkel is fantastisch omdat het smoren de scherpe randen wegneemt, zonder die heerlijke anijssmaak te verliezen. Dit gerecht is gemakkelijk vegetarisch te maken, door simpelweg de sardines weg te nemen.

Maak het deeg door de ingrediënten goed te mengen. Kneed totdat er een elastische bol ontstaat en laat een uur rijzen op een warme plek, afgedekt met een vochtige theedoek. Snij venkel en ui in fijne ringen en hak de knoflook fijn. Verhit in een zware koekenpan een scheut olijfolie. Bak de uien tot ze mooi zacht zijn en voeg de venkel, knoflook en rozijnen toe. Dek de pan af en laat het geheel ca. tien minuten langzaam smoren. Laat afkoelen en meng de peterselie door de vulling.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel het deeg in twee gelijke bollen en rol redelijk dun uit op een bebloemde ondergrond. Beleg de pizza’s met het venkelmengsel, fijngesneden rode peper, pijnboompitten, mozzarella, citroenrasp en sardines. Klap de pizza’s dubbel en vouw ze dicht. Bak circa 35 minuten tot het deeg begint te kleuren. Eet met een frisse salade.