Postmarkt

PostNL moet zijn ambities bijstellen door hevige concurrentiestrijd

Post

PostNL stelt de ambities voor de komende jaren naar beneden bij, zo blijkt uit maandag gepresenteerde cijfers. Hevige concurrentie en regels die de machtspositie van PostNL inperken hebben meer invloed dan verwacht. De koers van PostNL daalde maandag met ruim 17 procent.

Vorig jaar bepaalde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat PostNL te veel geld vraagt van Nederlandse concurrenten die het bedrijf inhuren om zakelijke post te bezorgen. Omdat PostNL ‘aanmerkelijke marktmacht’ heeft, moet het bedrijf concurrenten als Sandd gebruik laten maken van zijn sorteer- en bezorgfaciliteiten tegen vastgestelde tarieven.

Volgens topvrouw Herna Verhagen drukken de concurrentieregels van ACM sterk op de financiële resultaten. Waar men eerder uitging van een negatief effect van 30 à 50 miljoen euro, rekent PostNL nu met een effect van tussen 50 en 70 miljoen euro. Verhagen pleit voor minder marktwerking en meer consolidatie in de krimpende postmarkt.

Het onderliggende cash bedrijfsresultaat ging van 245 miljoen euro in 2016 naar 225 miljoen euro in 2017. Voor 2018 verwacht PostNL een resultaat tussen 160 en 200 miljoen euro, voor 2020 tussen 230 en 300 miljoen euro. Eerder verwachtte men voor 2020 een resultaat tussen 310 en 380 miljoen euro.

PostNL gaat de komende jaren opnieuw snijden in de vaste lasten. Het bedrijf, waar ruim 44.000 mensen werken, wil door onder meer het schrappen van banen 40 miljoen euro besparen. Om hoeveel banen het gaat, is nog onbekend.

De omzet van PostNL steeg vorig jaar met 2,4 procent naar 3,5 miljard euro. Zo’n 38 procent daarvan kwam uit diensten gerelateerd aan e-commerce, bezorging van online bestelde producten.

Het volume aan post daalde met 10 procent, pakketten steeg met 17 procent. De winst daalde van 280 miljoen euro in 2016 naar 148 miljoen euro in 2017.

PostNL maakte ook bekend dat Pim Berendsen de nieuwe financieel directeur wordt. Berendsen, al werkzaam bij PostNL, is de opvolger van Jan Bos.