Bond-regisseur Lewis Gilbert (97) overleden

Hij regisseerde tussen 1967 en 1979 drie Bond-films en maakte in 1966 de film Alfie, die voor vijf Oscars werd genomineerd.

Gilbert in 1983.
Gilbert in 1983. Foto Shutterstock

Voormalig Bond-regisseur Lewis Gilbert is op 97-jarige leeftijd overleden. Dat hebben twee producenten van de filmreeks dinsdag bekendgemaakt op de officiële James Bond-website. Gilbert regisseerde You Only Live Twice (1967), The Spy Who Loved Me (1977) en Moonraker (1979).

“Met grote droefenis nemen we kennis van het overlijden van onze dierbare vriend Lewis Gilbert”, schrijven Bond-producenten Barbara Broccoli en Michael G. Wilson.

“Lewis was een echte gentleman. Hij heeft een enorme bijdrage geleverd aan zowel de Britse filmindustrie als de Bond-films. Wij houden van zijn films, die bovendien worden gezien als klassiekers in de serie. Hij zal erg gemist worden.”

De in Londen geboren Gilbert begon zijn loopbaan in het theater, waar hij als kind optrad in de rondreizende show van zijn ouders. In de Tweede Wereldoorlog maakte hij documentaires voor de Amerikaanse luchtmacht. Na de oorlog regisseerde Gilbert tal van speelfilms, waaronder Alfie (1966). Die film over een jonge vrouwenverslinder (Michael Caine) werd genomineerd voor vijf Oscars.

Bekijk de trailer van The Spy Who Loved Me (1977):

Een jaar later zat Gilbert op de regisseursstoel bij zijn eerste Bond-film, met Sean Connery in de hoofdrol. Toen Gilbert tien jaar later terugkeerde als regisseur voor zijn tweede en derde Bond-rolprent, had Roger Moore de zwarte smoking van de martiniminnende geheim agent inmiddels aangetrokken.

Humoristische Bond

Gilbert zei zelf ooit tegen de BBC dat hij Moore beter uit de verf had laten komen als Bond. “Ik denk dat ik erin ben geslaagd om hem een humoristische Bond te laten neerzetten. Het had geen zin om hem de fysieke aanwezigheid van Sean Connery te laten nabootsen. Hij kon iedereen veel beter voor zich winnen met zijn gevoel voor humor.”

Bekijk de trailer van You Only Live Twice (1967):

Na zijn Bond-carrière maakte Gilbert nog een paar films, voor hij het in 2002 definitief voor gezien hield als regisseur. “Als ik nu over de wereld reis zijn mensen niet in mijn films geïnteresseerd”, zei Gilbert in 2010 tegen de BBC. “Totdat ik ‘James Bond’ zeg. Als ik zijn naam noem, gaan ze direct op hun knieën.”