Oliekartel

OPEC overweegt einde aan beperkingen op olieproductie in 2019, zegt Saoedische olieminister

De club van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten gaan volgend jaar mogelijk de beperkingen op de olieproductie terugschroeven. Dat zei de Saoedische olieminister Khalid Al-Falih tegen persbureau Bloomberg. Begin 2017 besloten oliekartel OPEC en aangesloten landen, waaronder Rusland, om minder olie te produceren en voorraden te verkleinen. Daarmee hoopten ze de olieprijs enigszins hoog te houden. Nu de wereldwijde economie aantrekt en niet aangesloten landen meer olie produceren, ziet OPEC reden om het huidige beleid te wijzigen. Hoe, dat moet volgens de minister „ergens” in 2019 duidelijk worden. De landen die samen beslissen verschillen onderling over de aanpak. Rusland, dat snel met nieuwe projecten wil beginnen, wil een einde aan de beperkingen. Irak en Iran willen eerst nog meer hun voorraden vergroten. (NRC)