Poetin wil dagelijkse wapenstilstand in Oost-Ghouta

Sinds de VN-oproep tot een wapenstilstand afgelopen zaterdag is de strijd tussen het Syrische regime en de rebellen doorgegaan.

Burgers in een ziekenhuis in Oost-Ghouta, een door rebellen gecontroleerd gebied. Het Syrische leger begon ruim een week geleden met een offensief van luchtaanvallen, waarbij ook veel burgerslachtoffers vallen.
Burgers in een ziekenhuis in Oost-Ghouta, een door rebellen gecontroleerd gebied. Het Syrische leger begon ruim een week geleden met een offensief van luchtaanvallen, waarbij ook veel burgerslachtoffers vallen. Foto Hamza Al-Ajweh/AFP

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag opgeroepen tot een dagelijks staakt-het-vuren in de Syrische rebellenenclave Oost-Ghouta. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

Poetin wil dat het Syrische leger en de rebellen vanaf dinsdag elke dag tussen 9.00 uur en 14.00 uur een “humanitaire pauze” instellen. Daarnaast moet er een corridor geopend worden waarlangs burgers het belegerde gebied nabij Damascus kunnen verlaten. Rusland is de belangrijkste bondgenoot van het regime van de Syrische president Bashar Al-Assad.

Oost-Ghouta werd maandagochtend opnieuw getroffen door bombardementen, ondanks dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zaterdagavond unaniem opriep tot een wapenstilstand van dertig dagen.

Honderden burgerdoden

Het Syrische leger begon ruim een week geleden een offensief tegen Oost-Ghouta. In de dagen voordat het staakt-het-vuren werd afgekondigd, vielen bij de bombardementen volgens medici en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten honderden burgerdoden. Er zitten naar schatting ook 400.000 burgers vast in het gebied.

Lees ook het achtergrondverhaal over Oost-Ghouta van Gert van Langendonck: ‘Ze gaan net zo lang door met bombarderen tot mensen het opgeven’

Zowel de regering als de rebellen hebben zich sinds zaterdag niet aan de oproep van de Veiligheidsraad gehouden. Volgens persbureau Reuters zijn sindsdien nog minstens 24 dodelijke slachtoffers gevallen in Oost-Ghouta. Zondag kwamen uit het gebied berichten over een luchtaanval door het Syrische leger. Maandag gingen de luchtaanvallen door: vlak na middernacht werd de wijk Douma getroffen. Daarbij kwamen negen mensen om. Later op de ochtend kwam één persoon om bij een aanval op de wijk Harasta.

Secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres sprak maandag de Mensenrechtenraad van de VN toe. Tijdens het staakt-het-vuren moet volgens Guterres noodhulp op gang komen. Ook moeten zieken en gewonden geëvacueerd worden.

“Oost-Ghouta kan niet wachten. Het is hoog tijd om deze hel op aarde te stoppen. Resoluties zijn alleen maar zinvol als ze effectief worden geïmplementeerd. (…) Ik verwacht dat dit besluit direct tot uitvoer wordt gebracht en wordt gehandhaafd.”

Niet veel later reageerde ook Rusland, dat het Syrische regime steunt, op de hervatting van de bombardementen. Een woordvoerder van het Kremlin zei tegen Reuters dat de Russische regering zich zorgen maakt over de activiteiten van de rebellen in het gebied Oost-Ghouta:

“De terroristen daar leggen de wapens niet neer, ze gijzelen de lokale bevolking. Dit is de voornaamste reden voor de zeer gespannen situatie.”