Voor het eerst in 20 jaar opent een zwart model een Prada-show

Ze werd ontdekt via Instagram. Afgelopen week opende het 19-jarige model Anok Yai als eerste zwarte vrouw sinds 1997 een show van modehuis Prada.

Foto Steven Hall/Instagram

Nee, echt geweldig vindt ze de foto niet. “Een beetje te veel alsof ik in de koplampen van een naderende auto staar”, zei de 20-jarige Anok Yai tegen The Washington Post over de afbeelding die de student biochemie een modellencontract opleverde. Yai werd in oktober vorig jaar geportretteerd tijdens een festival op haar Amerikaanse campus. Afgelopen week werd zij het eerste zwarte model dat een Prada-show opende sinds Naomi Campbell in 1997. “Ik ben ontzettend dankbaar”, schrijft Yai vrijdag op Instagram.

Nieuw talent

Yai is van Soedanese afkomst. Als kind kwam ze als vluchteling naar de Verenigde Staten, waar ze van kleins af aan keek naar het populaire Amerikaanse programma America’s Next Top Model. Daarin scout en traint een jury, onder leiding van oud-topmodel (van kleur) Tyra Banks, nieuw talent.

Onder meer modeblad Vogue en dagblad The Washington Post interviewden de student al in 2017. Aanleiding voor de media-aandacht: de tientallen modellenbureaus die Yai contacteerden nadat ze de foto van fotograaf Steve Hall hadden gezien.

Have you ever had a future star look at you? Shooting Anok in her quiet town of New Hampshire, her first shoot had to be here 📍. Meeting Anok on the Yard during homecoming was serendipitous, literally one of the last faces l saw after being there for 5 hrs. ••• That day has changed both of our paths and she’s inspired me. Definitely wishing her well on her new journey, she’s going to kill it.👏🏾👏🏾 Also thank you to everyone that has supported us and continue to. The good vibes are felt. P.S. no one will ever have a problem pronouncing her name by next year. Lol Hopefully I’ll continue finding new faces and making art you all want to celebrate. THANK YOU. @anokyai of @nextmodels Jacket by @fanoraine #anokyai #blackmodels #blackphotographer #blackart

Een bericht gedeeld door TheSUNK|The Shit U Need 2 Know (@thesunk) op

Rolmodel

Gekleed in een korte spijkerbroek en een simpel zwart truitje trok ze op een campusfestival de aandacht van fotograaf Steve Hall. Hall, die het Instagramaccount thesunk runt, heeft een passie voor zwarte cultuur en mode. “De fysieke belichaming van waar mijn kunst over gaat”, zei hij later over Yai tegen The Washington Post. Kort na het posten van het snapshot van Yai stroomden de notificaties van de sociale media-app binnen met reacties. De teller staat inmiddels op ruim 22.000 likes.

Dat ze knap is, werd haar vroeger wel vaker verteld, zei Yai in oktober tegen de krant. Maar modellen “zo zwart als zichzelf” zag ze nauwelijks in de media, en het feit dat ze vaak “exotisch” werd genoemd, maakte haar bang dat ze met haar uiterlijk snel als eendagsvlieg zou worden gezien. En dus maakte de modellendroom plaats voor een universitaire opleiding, tot de aanbiedingen van modellenbureaus binnenstroomden. Een daarvan bood aan om Yai direct voor een casting naar New York te laten vliegen. Via een agent werd ze geïntroduceerd bij Prada. In 2013 werd het modehuis door de Britse krant The Guardian nog fel bekritiseerd omdat er tussen 1997 en 2008 geen enkel zwart model een Prada-catwalk had betreden. Vrijdag schreef modeblad Harper’s Bazaar dat Yai “geschiedenis had geschreven”.

Het zijn van een rolmodel voor meisjes, en specifiek zwarte meisjes, is wat Yai uiteindelijk wil bereiken, zei ze in november vorig jaar tegen Vogue. Of dat nu als dokter is of als succesvol model. “Te vaak maken vrouwen nog niet hun volle potentieel waar en dat komt door de manier waarop we meisjes opvoeden.”

    • Maartje Geels