Noord-Korea haalt uit naar VS en wil praten

Kort nadat Noord-Korea de VS eerst beschuldigde van sabotage van de relatie met Zuid-Korea liet het weten met de VS te willen praten.

Zuid-Koreaanse demonstranten bij de 'Herenigingsbrug' in Paju aan de grens met Noord-Korea protesteren tegen het bezoek van generaal Kim Yong-chol die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van 46 Zuid-Koreanen.
Zuid-Koreaanse demonstranten bij de 'Herenigingsbrug' in Paju aan de grens met Noord-Korea protesteren tegen het bezoek van generaal Kim Yong-chol die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van 46 Zuid-Koreanen. Foto Yonhap / Reuters

Noord-Korea is bereid te praten met de Verenigde Staten, zo bericht Reuters op basis van een verklaring van de Zuid-Koreaanse regering. Dat hebben leden van de Noord-Koreaanse delegatie, die de slotceremonie van de Winterspelen bezoekt, gezegd in een onderhoud met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in Pyeongchang. De delegatie zei ook dat de dialoog tussen de Korea’s hand in moet gaan met gesprekken met de VS.

Kort voor dit bekend werd, beschuldigde Noord-Korea de Verenigde Staten er nog de verbeterde relatie tussen de Korea’s te ondermijnen. Het regime zei in een reactie dat het een algehele blokkade door de VS zal opvatten als een “oorlogsverklaring”.

In een verklaring sprak het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Zuid- en Noord-Korea “goed hebben samengewerkt en dat de Winterspelen een succes waren”.

“Maar door de nieuwe, vele sancties van de VS tegen Noord-Korea aan de vooravond van de sluitingsceremonie zorgt Amerika opnieuw voor een dreigende oorlog in Korea.”

Vrijdag kondigden de VS het grootste pakket sancties tot dusver aan tegen Noord-Korea. De Amerikaanse president Trump liet de aankondiging vergezeld gaan van de waarschuwing dat als dit niet zou helpen om Noord-Korea zijn kernwapenprogramma te staken, “fase twee erg ongelukkig kan eindigen voor de wereld”.

De sancties zijn vooral gericht tegen internationale, veelal Chinese, rederijen en schepen die vermoedelijk de sancties ontduiken en handel drijven met Noord-Korea. Uit een VN-rapport bleek dat Noord-Korea vorig jaar 160 miljoen euro verdiende aan export, ondanks de sancties. Ook China zei in een reactie dat de sancties een dialoog met Noord-Korea in gevaar brengen.

Verharding na de Spelen was verwacht

Dat de toon tussen Noord-Korea en de VS op de laatste dag van de Olympisch Winterspelen verhardde was op zich niet onverwacht. Analisten voorspelden al dat de verzoenende uitingen van Noord- en Zuid-Korea tijdens de Winterspelen afgelopen zouden zijn zodra de Spelen zouden eindigen.

Dat het regime Kim Jong-chol, voormalig chef van de militaire inlichtingendienst en ondervoorzitter van het centraal comité van de Arbeiderspartij, naar de slotceremonie heeft gestuurd was een teken aan de wand. De hooggeplaatste generaal wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor een aanval in 2010 op een Zuid-Koreaans fregat waarbij 46 bemanningsleden omkwamen, en was om die reden niet meer welkom in Zuid-Korea. Ook staat hij op de zwarte lijst van de VS.

De verzoeningspolitiek van Moon werd niet door iedereen gewaardeerd: Olympische hereniging splijt Zuid-Korea

Ruim honderd Zuid-Koreaanse Kamerleden en activisten probeerden zondag de Noord-Koreaanse delegatie in Paju, aan de grens met Noord-Korea, de weg te versperren. De Zuid-Koreaanse president Moon had een paar dagen eerder al gezegd de uitnodiging van Kim Jong-uns zus Kim Yo-jong naar Pyongyang te komen, voorlopig af te houden. Een dialoog met Noord-Korea moet vergezeld gaan van ontwapening en van een gesprek met de VS zo liet Moon weten.

Trump’s dochter, Ivanka Trump, had vrijdag een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon. Tijdens het diner benadrukte ze het belang van de alliantie tussen beide landen om druk op Noord-Korea te blijven houden.