Defensie onderzoekt lek staatsgeheim zaak Kroon

Minister Bijleveld doet een intern onderzoek naar het lek naar De Telegraaf. De krant schreef dat Kroon een inlichtingenmissie uitvoerde in Kabul.

CDA-minister Ank Bijveld van Defensie.
CDA-minister Ank Bijveld van Defensie. Fot Bart Maat/ANP

Het ministerie van Defensie gaat intern onderzoek doen naar het lekken van staatsgeheimen in de zaak rond de geheime missie van militair Marco Kroon. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie na berichtgeving van het televisieprogramma WNL Op Zondag.

In de uitzending van zondagavond gaat minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA) in op de publicatie in De Telegraaf van afgelopen zaterdag. Bijleveld benadrukt dat er “hoge gevangenisstraffen” staan op het lekken van staatsgeheimen.

“Ik heb niet voor niets gezegd dat er mensen in levensgevaar zouden kunnen komen. In de zaak-Marco Kroon zijn geen winnaars, alleen verliezers. Daarom vind ik het ook heel vervelend dat hieromheen zo veel gegevens naar buiten komen”.

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur schrapte vrijdagavond op verzoek van minister Bijveld een uitzending over de missie van Kroon in Afghanistan. De tv-uitzending zou volgens het ministerie van Defensie staatsgeheime informatie bevatten en daarmee mensenlevens in gevaar brengen.

Collega’s Kroon geloven zijn verhaal niet

De Telegraaf schreef dat Kroon in 2007 deel uit maakte van een inlichtingenmissie in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Tijdens deze geheime missie werd hij naar eigen zeggen gegijzeld en mishandeld. Toen hij later zijn gijzelnemer tegenkwam doodde hij hem. Militaire collega’s geloven zijn verhaal over de gijzeling niet, schreef De Telegraaf in een reconstructie.

“Ze wijzen erop dat standaard groot alarm werd geslagen wanneer iemand langer dan een halfuur langer weg bleef zonder dat duidelijk was waar hij uithing. Dat is nooit gebeurd tijdens Kroons verblijf.”

Kroon maakte in 2007 geen melding van dit incident omdat dit volgens de militair de missie in gevaar kon brengen. Vorige maand bracht Kroons advocaat Geert-Jan Knoops naar buiten dat het Openbaar Ministerie (OM) onderzoek doet naar het gebruik van geweld van zijn cliënt. De militair, die in 2009 werd onderscheiden met Militaire Willems-Orde, liet toen weten dat hij naar eer en geweten heeft gehandeld.