Teruglezen dag 17: Winterspelen officieel afgesloten

Afsluiting blog Winterspelen 2018

En op de klanken van Martin Garrix komt de sluitingsceremonie ten einde en daarmee ook zestien dagen lang livebloggen door NRC. We hebben het met veel plezier voor u gedaan en hopen dat u ons blijft lezen en anders tot over twee jaar in Tokyo voor de Zomerspelen 2020.

대단히 감사합니다 oftewel: hartelijk dank!

Foto Florien Choblet/AP

Bach sluit Spelen af in bijzijn ontblote Tongaan

De president van het organiserend comité heeft gesproken en nu is het de beurt aan IOC-voorzitter Thomas Bach. Hij noemde de afgelopen Spelen "een waar eerbetoon aan het verleden".

“Jullie gezamenlijke mars is een blijk van hoop op een vredige toekomst. Jullie tonen hoe toekomst verbroedert. Het IOC blijft zich inzetten voor deze olympische dialoog, ook na het afsluiten van de Spelen. (...) De Spelen van 2018 in Pyeongchang zijn de Spelen van de verlegde horizon. We hebben vertrouwen in de toekomst en de sporters zijn onze ambassadeurs."

De slotwoorden van Bach zijn hetzelfde als bij elke Spelen: "Ik verklaar deze Spelen hierbij voor gesloten."

Onvermijdelijke ontblote Tongaan duikt ook weer op

Tenslotte komen een aantal sporters uit de vijf continenten het podium op, met daarbij de onvermijdelijke Tongaan Pita Taufatofua. Met wederom ontbloot en ingevette torso wist hij al veel bekijks te oogsten bij de openingsceremonie. Overigens is zijn lichaam indrukwekkender dan zijn sportieve prestaties. Hij werd 115de op de 15 kilometer langlaufen vrije stijl. Aan de 50 kilometer waagde hij zich niet. "Als ik daaraan meedoe, ben ik volgende week zaterdag pas aan de finish. Ik vind 50 kilometer al ver als ik in de auto zit", zei hij eerder met enige zelfkennis.

Tafatofua was twee jaar terug nog als taekwonda actief op de Zomerspelen, in 2020 hoopt hij in weer een andere sport deel te nemen. "Ik wil iets met water doen. Dan kan ik trainen waar ik woon", sprak hij eerder.

Pita Taufatofua op beeld van de openingsceremonie. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters

Overdracht olympische vlag

De olympische vlag is neergehaald in het olympisch stadion in Pyeongchang. Die wordt nu overgedragen aan een delegatie uit Beijing, onder leiding van burgemeester Chen Jining. In die stad vinden de volgende Olympische Winterspelen plaats. Overigens blijven we de komende jaren met de Spelen in Azië want ook de Zomerspelen zijn op dat continent: Tokyo organiseert het evenement in 2020.

Om die overdracht op te leuken heeft Beijing twee lichtgevende pandaberen naar Zuid-Korea gestuurd. 24 figuranten vormen daarbij visuele patronen op de vloer om het thema van de Spelen in 2022 alvast onder de aandacht te brengen: de harmonie tussen mens en natuur. Toegegeven: waar dit soort ceremonies doorgaans vooral gekenmerkt worden door een hoog kitsch-gehalte, is het een visueel prachtig spektakel.

Foto Damir Sagolj/Reuters

Foto Sergei Ilnitski/EPA

Huldiging Bjørgen in Olympisch stadion

De huldiging van het laatste onderdeel van deze Spelen, de 30 kilometer langlaufen met massastart vindt plaats in het olympisch stadion. De Noorse langlauflegende Marit Bjørgen wordt op deze manier nog eens extra in het zonnetje gezet. Ze won zondag haar achtste gouden medaille en werd daarmee officieel de meest succesvolle wintersporter aller tijden.

TeamNL is binnen

TeamNL is binnen, voorgegaan door neerlands succesvolste olympiër, Ireen Wüst. Zij sluit haar olympische loopbaan af met vijf gouden medailles, vier zilveren en eenmaal brons.

Daar is #TeamNL #sluitingsceremonie #PyeongChang2018 #Olympics #OS2018 pic.twitter.com/CNoV7cSsLw

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 25 februari 2018

Slotceremonie van start gegaan

De slotceremonie van de Spelen, ook wel de vierjaarlijkse VVV-flyer voor het gastland genoemd, is van start gegaan. Er is veel visueel spektakel: een lichtshow, tientallen Koreaanse skaters en straks ook de afsluitende vlaggenparade. Voor Nederland zal Ireen Wüst de vlag dragen.

Nu LIVE op Eurosport 1 en https://t.co/zGtiPSEcdV: de sluitingsceremonie van #PyeongChang2018 #Olympics #OS2018 pic.twitter.com/h8s1vA9ENl

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 25 februari 2018

IOC-voorzitter Thomas Bach (links) met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters

Foto John Sibley/Reuters

Foto Sergei Ilnitsky/EPA

Enkele cijfers over de Spelen op een rijtje

Voor we zo naar de sluitingsceremonie gaan nog even een paar statistieken. Zo evenaren Duitsland en Noorwegen met hun 14 gouden medailles het record van landen met de meeste gouden medailles op één Winterspelen.

Twitter avatar GracenoteGold Gracenote Olympic Both Norway and Germany equaled the record for NOC with most Olympic Gold medals at a single Olympic Winter Games,… https://t.co/x3S8cPkGbS

Er zijn een aantal landen die hun beste score ooit haalden. Nederland evenaart zoals eerder gezegd het recordaantal gouden medailles van de Spelen in Sotsji. Ook Frankrijk en Zweden leverden puike prestaties af:

Twitter avatar GracenoteGold Gracenote Olympic Sweden had their most successful Olympic Winter Games ever collecting 7 gold, 6 silver and 1 bronze medal, exceedi… https://t.co/uNpm7HoS06
Twitter avatar GracenoteGold Gracenote Olympic France had their best Olympic Winter Games ever collecting 5 gold, 4 silver and 6 bronze medals, exceeding their re… https://t.co/tD3XGL1VMQ

En ook thuisland Korea presteerde beter dan ooit met de 15 binnengehaalde medailles.

Twitter avatar GracenoteGold Gracenote Olympic LEE Seung-Hoon's #gold medal in the speed skating mass start event marks Korea's 15th medal at #PyeongChang2018, a… https://t.co/cvxYqtZQ50

En dan nog even aandacht voor de prestatie van schaatser Bart Swings. Die bezorgde België de eerste medaille op Winterspelen in twintig jaar tijd. Sterker nog: het was de eerste echt Belgische medaille in zeventig jaar tijd. De bronzen plak in 1998 werd namelijk behaald door Bart Veldkamp, de Nederlander die tot schaats-Belg werd genaturaliseerd.

Noorwegen bovenaan medaillespiegel, Nederland sluit af als vijfde

Met het voltooien van het laatste onderdeel kan ook de definitieve medaillespiegel worden opgemaakt. Noorwegen springt door het goud bij het langlaufen weer over Duitsland heen. Het vijf miljoen tellende land levert daarmee een uniek prestatie: nog nooit won Noorwegen zoveel medailles. De Noren gaan naar huis met veertien keer goud, evenveel zilver en elfmaal brons.

Nederland eindigt op een knappe vijfde plek, een herhaling van de prestatie vier jaar terug in het Russische Sotsji. Ook toen werd er achtmaal goud gewonnen, wel was er zeven keer zilver (een meer dan in Pyeongchang) en negen keer brons (drie meer dan nu) waardoor er in totaal 24 medailles werden gewonnen tegenover twintig dit jaar.

Medaillespiegel
Eindscore
Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018
     
1. Noorwegen 14 14 11 39
2. Duitsland 14 10 7 31
3. Canada 11 8 10 29
4. Verenigde Staten 9 8 6 23
5. Nederland 8 6 6 20
6. Zweden 7 6 1 14
7. Zuid-Korea 5 8 4 17
8. Zwitserland 5 6 4 15
9. Frankrijk 5 4 6 15
10. Oostenrijk 5 3 6 14

Bjørgen succesvolste wintersporter aller tijden

De Noorse langlaufster Marit Bjørgen heeft zichzelf zondag op de slotdag van de Spelen een plek in de geschiedenisboeken bezorgd. Bjørgen pakte goud op de 30 kilometer massastart. Ze werd daarmee de succesvolste wintersporter aller tijden.

De 38-jarige Noorse won in haar carrière tot nu toe acht maal goud, vier keer zilver en drie keer brons. Daarmee ging ze haar landgenote Ole Einar Bjørndalen voorbij.

Marit Bjørgen na haar winst op de 30 kilometer massastart. Foto Carlos Barria/Reuters

Bjørgen was in de winter van haar carrière opnieuw succesvol tijdens deze Spelen. Ze won twee keer goud, eenmaal zilver en twee keer brons.

Zilver was er op het laatste onderdeel van de Spelen voor de Finse Krista Parmakoski, Stina Nilsson uit Zweden pakte het brons.

Chef Bijl blikt terug: een 9,5 voor TeamNL

Chef de mission Jeroen Bijl geeft de prestaties van het Nederlandse team tijdens de Spelen een 9,5. Dat zei hij in een interview met de NOS en bij huldiging in het Holland Heineken House. Bijl is tevreden met de 20 medailles die Nederland heeft binnengesleept (acht keer goud, zes keer zilver en zes keer brons).

"Met twintig medailles hebben we het fantastisch gedaan. We hebben verwachte en onverwachte medailles behaald, maar ook verwachte medailles niet gepakt. Maar met een ondergrens van dertien en een doelstelling van vijftien medailles zijn we fors boven onze verwachtingen geëindigd."

Bijl stond stil bij de prestaties van Ireen Wüst en Sven Kramer die hun medailletotaal opschroefden naar respectievelijk elf en negen plakken over vier Spelen. "Dat zijn nu onze twee grootste olympiërs aller tijden en zitten wel mooi in dit TeamNL. Dat maakt deze Spelen ook uniek. Zij zullen niet snel meer worden ingehaald."

Over de incidenten met schaatscoach Jillert Anema (die bleek vier jaar terug als coach van de Franse achtervolgingsploeg een poging te hebben gedaan het Nederlandse team om te kopen) en Jan Blokhuijsen (die kritiek uitte op het eten van honden door Koreanen) zei Bijl: "We weten dat we bij de Spelen onder een vergrootglas liggen. Beide zaken hebben de ploeg niet geraakt, denk ik, en zeker de prestaties niet aangetast."

Oeuvreprijs voor Jac Orie?

Bijl wierp ook nog een balletje op voor een oeuvreprijs voor een van de succesvolste schaatscoaches aller tijden: Jac Orie. De trainer van Lotto-Jumbo zag drie van zijn schaatsers vier gouden medailles pakken: twee door Kjeld Nuis, een voor Carlijn Achtereekte en een voor Sven Kramer.

"Ik ben er normaal gesproken niet zo van, maar ik wil er toch één coach even uitlichten", zei Bijl. "Wat Jac Orie gepresteerd heeft, nu en bij vorige Spelen, maakt hem als coach uniek. De lijst met prestaties die hij neer kan leggen is indrukwekkend."

Mocht NOC*NSF overwegen een oeuvreprijs uit te reiken, dan weet Bijl nog wel een goede kandidaat. "Het is knap als je dit, jaar in jaar uit, presteert. Ook nu was zijn ploeg weer top. Mijn complimenten daarvoor."

Eigen chef voor Zomer- en Winterspelen?

Sportkoepel NOC*NSF wil een aparte chef de mission gaan benoemen voor de Zomer- en Winterspelen. Nu nog is het zo dat het Nederlandse team vaak dezelfde chef heeft bij beide spelen, maar de bedoeling is dat daar verandering in komt, zo sprak algemeen directeur van NOC*NSF Gerard Dielissen zondag.

"Dat moet nog wel allemaal worden uitgewerkt, maar gezien de specifieke kenmerken van de twee Spelen gaan we waarschijnlijk wel die kant op", zei Dielissen. "Ik sluit ook niet uit dat als we een goede chef de mission hebben voor Tokio 2020, dat we deze chef ook voor Parijs 2024 behouden."

De huidige baas van TeamNL, Jeroen Bijl, vertrekt na deze Spelen. Hij was in Pyeongchang voor het eerst chef de mission. Dielissen betreurt dat.

"Ik ben buitengewoon op Jeroen gesteld. Het is zijn keuze geweest om na dertien jaar iets anders te gaan doen. Hij wil een andere stap zetten, maar hij zal in de sport zeker nog wel een bijdrage gaan leveren. Wij zijn in elk geval zeer tevreden hoe het hier gegaan is met TeamNL, qua prestaties en qua organisatie."

Goud voor Zweedse curlingsters

Ook in het curling pakten de Zuid-Koreanen hun eerste medaille ooit. In een lange en spannende finale van het vrouwentoernooi moesten de 'Garlic Girls' het hoofd buigen voor het Zweedse curlingsteam. De Zweden wonnen met 8-3. Het belangrijke verschil werd gemaakt in het zevende end: met drie Zweedse drie punten werd daar het beslissende verschil gemaakt.

Ook Duits goud in de viermansbob

Met overmacht hebben Duitse mannen de belangrijkste medailles op het bobsleetoernooi binnengesleept. De viermansbob onder leiding van Francesco Friedrich voltooide zondag de zogeheten clean sweep voor de Duitsers door na goud in de tweemansbob ook in de viermansbob de olympische titel binnen te slepen.

Het zilver was eveneens voor Duitsland en ging naar het kwartet geleid door Nico Walther. Zuid-Korea (met Won Yunjong) finishte in dezelfde tijd en won daardoor als eerste Aziatische land ooit een medaille in deze sport.

Russische ijshockeyers Olympisch kampioen

De Russische ijshockeyers - uitkomend onder neutrale vlag - zijn zondag Olympisch kampioen ijshockey geworden. Het land versloeg in de finale het verrassende Duitsland na verlenging met 4-3.

De extra tijd was nodig nadat beide teams in de reguliere speeltijd op 3-3 waren blijven steken. De Duitsers dachten met nog drie minuten te spelen de zege binnen te hebben toen Jonas Muller de 3-2 maakte. Ze kwamen zelfs in een powerplay-situatie toen Sergei Karinin een minuut later naar de kant werd gestuurd vanwege het laten struikelen van een tegenstander.

GOUD voor de Russen bij het ijshockey! In overtime wordt Duitsland verslagen. #PyeongChang2018 #Olympics #OS208 pic.twitter.com/x2tZ5wQOav

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 25 februari 2018

Met een extra aanvaller voor de doelman trokken de Russen de man minder-situatie recht. Het was uiteindelijk Nikita Gusev die namens het onder neutrale vlag uitkomende team de stand op 3-3 bracht. In de verlenging scoorde Kirill Kaprizov namens de Russen het beslissende punt.

Russen niet onder eigen vlag bij slotceremonie

Rusland mag zondag bij de sluitingsceremonie van de Spelen niet onder de eigen vlag lopen. Het Russisch Olympisch Comité (ROC) had daartoe een verzoek ingediend, maar dat is door sportkoepel IOC afgewezen. De reden: de Russen - die onder neutrale vlag uitkwamen op deze Spelen - waren wederom niet schoon.

Twee Russische sporters werden in Pyeonchang tot nu toe betrapt op dopinggebruik: curling-speler Alexander Krusjelnitski en bobsleeër Nadeshda Sergeeva. Die laatste testte positief op het middel trimetazidin. Ze eindigde in de tweemansbob op de twaalfde plaats, maar werd na de test uit de uitslag geschrapt. Krusjelnitski werd betrapt op het gebruik van meldonium. Zij won brons met het gemengd curlingteam maar raakt die medaille vermoedelijk kwijt.

De slotceremonie start om 12.00 uur Nederlandse tijd. Naast een VVV-flyer voor het gastland vormt deze ceremonie ook de officiële overdracht naar het volgende organiserende land, Japan. De Zomerspelen in 2020 vinden plaats in Tokyo.

Programma zondag 25 februari

Er staan maar weinig evenementen meer op het programma vandaag. De strijd is gestreden en enkel de langlaufers moeten nog aan de bak. Afgelopen nacht zijn verschillende onderdelen voltooid, waarover later meer.

7.15 Langlaufen, massastart 30 kilometer vrouwen

12.00 Sluitingsceremonie

Dag 17 van Winterspelen: laatste medailles en sluitingsceremonie

Welkom in de laatste editie van het slowblog over de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Het zit er bijna op: er worden op de slotdag nog een paar medailles verdeeld, en dan dooft de olympische vlam.

Nederlanders komen er niet meer in actie. Zaterdag waren snowboardster Michelle Dekker en de schaatsmannen en -vrouwen de laatsten die voor TeamNL hun wedstrijden afwerkten. Het leverde nog twee bronzen plakken op: voor Irene Schouten en Koen Verweij, beide op de massastart. Daarmee heeft Nederland in totaal twintig medailles gehaald op deze Spelen, vier minder dan in Sotsji vier jaar geleden.

Vier gouden plakken worden er nog vergeven op de laatste dag van de Spelen. Twee winnaars zijn inmiddels bekend: die van het curlingtoernooi voor vrouwen en de viermansbobwedstrijd voor mannen. De ijshockeyfinale voor de mannen is nog bezig en de 30km massastart voor de langlaufvrouwen moet nog beginnen.

Als alle wedstrijden erop zitten, rest slechts de officiële afsluiting van de Olympische Winterspelen. In het Olympisch Stadion van Pyeongchang zal de Nederlandse vlag gedragen worden door Ireen Wüst, de meest succesvolle Nederlandse olympische sporter aller tijden. DJ Martin Garrix verzorgt tijdens de ceremonie de muziek.