Bollywoodster Sridevi overleden na hartaanval (54)

Sridevi was een van de eerste grote vrouwelijke filmsterren van India. Ze speelde in driehonderd films.

Sridevi tijdens een optreden van de International Indian Film Academy (IIFA) awards in Macau in 2013.
Sridevi tijdens een optreden van de International Indian Film Academy (IIFA) awards in Macau in 2013. Foto Kin Cheung / AP

Bollywoodlegende Sridevi (54) is zaterdag in Dubai overleden na een hartaanval. Haar zwager Sanjay Kapoor bevestigde haar overlijden aan de Indiase krant Indian Express. Shree Amma Yanger Ayyapan, zoals haar echte naam luidde, was een van de eerste grootste vrouwelijke filmsterren van India. Ze speelde in driehonderd films en kreeg in 2013 de Padma Shri toegekend, de op vier na hoogste onderscheiding die een burger in India kan ontvangen.

Sridevi, geboren in Tamil Nadu, begon al op vierjarige leeftijd met acteren in verschillende films in het Tamil in de jaren zestig en zeventig. Ze stopte met school om zich op haar acteercarrière te concentreren. Haar Bollywoodebuut maakte ze in 1979 met de film Solva Sawan (Zestiende Lente), maar echt grote bekendheid kreeg ze in 1983 toen ze in Sadma (Schok) en de blockbuster Himmatwala (De Dappere) speelde.

Sridevi speelde sterke karakters

Na die film werd ze een van de meest gevraagde sterren van Bollywood. Ze speelde in verschillende films die draaiden om sterke vrouwen. Na haar huwelijk met producer Boney Kapoor in 1996 verdween ze van het toneel en kreeg twee dochters. Maar in 2012 maakte ze haar comeback met English Vinglish waarin ze een huisvrouw speelt die Engelse lessen neemt. De laatste film waarin ze te zien was, was Mom in 2017 waarin een moeder wraak neemt voor haar dochter die verkracht is.

De laatste film waarin ze nog te zien zal zijn is Zero, die film zal in december uitkomen. Sridevi was in Dubai bij een bruiloft van haar neef toen ze overleed. Verschillende acteurs en ook de Indiase premier Narendra Modi lieten op Twitter weten bedroefd te zijn over het overlijden van Sridevi:

Twitter avatar PMOIndia PMO India Saddened by the untimely demise of noted actor Sridevi. She was a veteran of the film industry, whose long career i… https://t.co/2rUvmvars8