Arib noemt Turkse kritiek op Kamerleden onacceptabel

In Turkse media zijn Nederlandse Kamerleden landverraders genoemd omdat ze de massamoord op Armeniërs voortaan genocide noemen.

Kamervoorzitter Khadija Arib.
Kamervoorzitter Khadija Arib. Foto Bart Maat / ANP

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft de aanval van de Turkse regeringskrant Sabah op vijf Kamerleden met een Turkse achtergrond onacceptabel genoemd. Arib zei dat zaterdagavond in Nieuwsuur. “Kamerleden zijn gekozen volksvertegenwoordigers die vrij voor hun mening uit moeten kunnen komen”, aldus Arib in een reactie tegen het programma.

In de Turkse krant werden de vijf Nederlandse Kamerleden van Turkse afkomst ‘verraders van het moederland’ genoemd omdat ze afgelopen week instemden met het voorstel om de massamoord op Armeniërs te erkennen als genocide. Het gaat om VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz (VVD), Cem Lacin en Sadet Karabulut van de SP en GroenLinksers Zihni Özdil en Nevin Özütok. De krant heeft foto’s van de Kamerleden bij het stuk geplaatst.

“Bedreiging of aanzetten tot bedreiging in reactie op het uiten van die meningen is onacceptabel”, zei Arib daar zaterdagavond op. “Het past niet in een democratie en in een open en vrije samenleving als de onze.”

Armeense genocide

De Tweede Kamer stemde donderdag bijna unaniem in met een motie van de ChristenUnie om de massamoord op honderdduizenden Armeniërs ruim een eeuw geleden voortaan genocide te noemen; alleen oppositiepartij Denk stemde tegen. Het kabinet ging er niet in mee en blijft de formulering de “kwestie van de Armeense genocide” gebruiken.

De kwestie ligt in Turkije zeer gevoelig. De Turkse regering ontkent dat de massamoord genocide was. Na de stemming in de Kamer werd de Nederlandse tijdelijk zaakgelastigde in Ankara meteen ontboden op het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

(Correctie 25-02-2018): in een vorige versie stond dat de Tweede Kamer unaniem instemde met een motie om de Armeense genocide te erkennen. Dat klopt niet; de drie Kamerleden van Denk stemden tegen.

    • Anouk Eigenraam