Ajax loopt averij op in titelstrijd, PSV breidt voorsprong uit

De Amsterdammers wisten thuis niet te winnen van ADO Den Haag (0-0). Feyenoord verloor in eigen huis van PSV (1-3). FC Utrecht won van FC Twente met 3-1.

Ajacied Frenkie de Jong na een gemist kans.
Ajacied Frenkie de Jong na een gemist kans. Foto ANP

Ajax heeft zondagmiddag duur puntverlies geleden tegen ADO Den Haag. In de eigen Arena kwam de ploeg van trainer Erik ten Hag niet verder dan 0-0. Koploper PSV profiteerde optimaal door in de Kuip te winnen met 1-3 van Feyenoord en staat nu zeven punten voor op de Amsterdammers.

Voor rust was Ajax nauwelijks gevaarlijk en hoefde ADO Den Haag niet veel meer te doen dan tegenhouden. In de tweede helft werden de Amsterdammers gevaarlijker, maar doordat Den Haag met man en macht verdedigde kwam Ajax daar niet echt doorheen.

Hoewel de thuisploeg bleef proberen, ging de bal maar niet in het Haagse doel. Het dichtst bij de zege kwam Ajax nog toen een kopbal van Siem de Jong op de paal en het hoofd van keeper Zwinkels belandde.

Snelle voorsprong PSV

Al na iets meer dan een half uur was de topper tussen Feyenoord en PSV gespeeld. De Eindhovenaren waren overduidelijk de bovenliggende partij en scoorden via verdediger Arias en aanvaller Bergwijn. In de tweede helft deed middenvelder Vilhena nog iets terug. Spannend werd het niet meer; vijf minuten later vergrootte Pereiro de marge weer naar twee.

Lees ook het wedstrijdverslag van NRC-verslaggever Steven Verseput: PSV neemt weer afstand van Ajax na zege in de Kuip

Door de overwinning zet PSV een belangrijke stap op weg naar de 24e landstitel. Voor Feyenoord resteert alleen het bekertoernooi. Komende woensdag speelt het in de halve finale tegen Willem II. Alleen winst van de KNVB-beker kan het zeer teleurstellende seizoen van de landskampioen nog een beetje glans geven.

De tegenstander van Feyenoord deed in de competitie wel goede zaken. Willem II won thuis met 1-0 van Roda JC door een vroeg doelpunt van Rienstra. Door de overwinning blijven de Tilburgers 14de, Roda staat op de 17de plek in de eredivisie.

FC Utrecht klimt naar vierde plek

Door een 3-1 overwinning op FC Twente is FC Utrecht de nieuwe nummer vier. Het passeert Feyenoord. In de eerste helft waren de Tukkers de betere ploeg en kwamen terecht op voorsprong door middenvelder Vuckic. De Sloveen stond ook aan de basis van het tegendoelpunt. Vlak voor rust verloor hij een duel in het strafschopgebied waarna Utrecht-spits Klaiber kon gelijkmaken.

Na de pauze begon Utrecht beter te voetballen waardoor Twente steeds meer in de problemen kwamen. In de 67e minuut lukte het de ploeg van trainer Gertjan Verbeek niet om de bal weg te knallen uit de zestien meter. Middenvelder Van der Streek bedacht zich geen moment en schoot de bal onberispelijk in de bovenhoek. Een kwartier voor rust legde bij de bal klaar voor Ayoub die het duel besliste.

Door de nederlaag blijft Twente de nummer zestien, FC Utrecht heeft twee punten meer dan achtervolger Feyenoord.

    • Huib de Zeeuw