‘Marco Kroon was voor inlichtingenmissie in Afghanistan’

Kroon maakte in januari melding van een ‘geweldsincident’ dat in 2007 plaatsvond in Afghanistan. Volgens De Telegraaf deed het incident zich voor tijdens een inlichtingenmissie.

Marco Kroon.
Marco Kroon. Foto Remko de Waal/ANP

Militair Marco Kroon maakte in 2007, in de periode waarin hij naar eigen zeggen werd gegijzeld en later zijn belager doodde, deel uit van een inlichtingenmissie in Kabul. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag.

De krant sprak met voormalige collega’s van Kroon, die zeggen dat de spionnen ook in hun eentje op pad konden tijdens de missie. Zij hadden een beschermd huis van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst als basis. Behalve het inwinnen van informatie zou Kroon ook als taak hebben om collega’s te beschermen in gevaarlijke situaties.

Lees ook: Wat doet zo’n militair in z’n eentje in gevaarlijk gebied?

De met een Militaire Willems-Orde onderscheiden Kroon maakte in februari bekend dat hij tijdens een missie werd gegijzeld en gedurende zijn gevangenschap werd mishandeld en vernederd. Toen hij enkele weken later zijn gijzelnemer tegenkwam, was het een kwestie van “hij of ik”, aldus de militair. Kroon doodde de man die hem gevangen had gehouden.

De bronnen met wie De Telegraaf over de missie sprak, herkennen het verhaal over de gijzeling van Kroon echter niet. Tegen De Telegraaf zeggen collega’s dat zijn verklaringen over de gijzeling “onwaarschijnlijk” zijn: “Ze wijzen erop dat standaard groot alarm werd geslagen wanneer iemand langer dan een halfuur langer weg bleef zonder dat duidelijk was waar hij uithing. Dat is nooit gebeurd tijdens Kroons verblijf.”

Het Openbaar Ministerie laat aan NRC weten niets te willen zeggen over de reconstructie die De Telegraaf zaterdag heeft gepubliceerd.

Lees ook: Marco Kroon had ‘geweldsincident’ veel eerder moeten melden.

De inlichtingenmissie had volgens de bronnen geen verband met de internationale ISAF-macht. Het was een zogeheten nationale missie, die onder de directe leiding staat van de Commandant der Strijdkrachten en die zonder behandeling in de Tweede Kamer kan worden goedgekeurd door de premier.

Kroon maakte in 2007 geen melding van het geweldsincident, terwijl dat wel had gemoeten. Naar eigen zeggen was dat om de missie niet in gevaar te brengen. Zijn recente verklaringen hebben volgens Nieuwsuur voor onrust gezorgd binnen de huidige commando’s. Het actualiteitenprogramma schrapte vrijdag een uitzending over de commando’s, op verzoek van minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA). De tv-uitzending zou staatsgeheime informatie bevatten en daarmee mensenlevens in gevaar brengen.

Commando’s roepen Kroon op te zwijgen

Een aantal commando’s heeft Kroon zaterdag via een persverklaring, gepubliceerd bij de NOS, opgeroepen niet langer in de media uitspraken te doen over zijn tijd in Afghanistan. Net als minister Bijleveld vrezen de militairen voor de veiligheid van hun collega’s.

“Wij gaan ervan uit dat de majoor Kroon zich vooraf geen rekenschap heeft gegeven van de effecten van zijn uitlatingen. Wij rekenen er op uit dat hij dit vanaf heden wel doet om te voorkomen dat de levens van zijn collega s (verder) in gevaar worden gebracht”, aldus de commando’s.