Idrissi schiet AZ vlak voor tijd langs Sparta

De nummer drie van de eredivisie leek lange tijd twee punten te gaan verspelen, maar uiteindelijk won AZ met 2-1.

Oussama Idrissi en Wout Wegthorst (AZ) vieren de gelijkmaker.
Oussama Idrissi en Wout Wegthorst (AZ) vieren de gelijkmaker. Foto ANP

AZ heeft zaterdag dankzij een laat doelpunt van Oussama Idrissi gewonnen van Sparta. Lang leek het alsof de nummer drie van de eredivisie in eigen stadion gelijk zou gaan spelen, maar dankzij de goal werd het uiteindelijk 2-1 voor de Alkmaarders.

Tegen de verhouding in kwam AZ al vroeg in het duel op achterstand: verdediger Julian Chabot kopte uit een hoekschop de 0-1 binnen voor Sparta. Op slag van rust maakte AZ-aanvaller Wout Wegthorst er weer 1-1 van.

AZ verstevigt dankzij de overwinning zijn derde plaats in de stand. De club staat nu elf punten voor op Feyenoord, dat wel een wedstrijd minder heeft gespeeld. AZ ligt vier punten achter op Ajax. Ook die club heeft nog een duel tegoed. Sparta is en blijft laatste.

Heracles en Excelsior winnen ook

Later op zaterdagavond was Heracles met 2-1 te sterk voor PEC Zwolle. In eigen stadion kwam de club uit Almelo een paar minuten voor rust op een 1-0 voorsprong, dankzij een kopgoal uit een hoekschop van aanvaller Kristoffer Peterson. Even later stond het bijna 2-0, toen Heracles de paal raakte na opnieuw een corner.

Ook na rust was Heracles dicht bij een tweede treffer, maar in de 50ste minuut maakte PEC-speler Piotr Parzyszek er 1-1 van. Tien minuten later schoot spits Vincent Vermeij voor Heracles 2-1 binnen. Het was voor Zwolle de vierde nederlaag in vijf wedstrijden. Voor beide teams verandert er voorlopig niets in de stand: PEC blijft zesde, Heracles blijft twaalfde.

In Heerenveen wist Excelsior de thuisploeg drie punten te ontfutselen door met 0-1 te winnen. Mike van Duinen nam na ruim een half uur het enige doelpunt van de wedstrijd voor zijn rekening. Sc Heerenveen ging daarna op jacht naar de gelijkmaker, maar zonder succes. De paal, de lat en Excelsior-keeper Theo Zwarthoed voorkwamen dat het 1-1 werd.

Excelsior staat nu op gelijke hoogte met sc Heerenveen op de ranglijst. Allebei de clubs hebben 32 punten. Ook het doelsaldo is gelijk, maar omdat Heerenveen meer goals heeft gescoord, ligt dat team op de negende positie.

Ook VVV-Venlo mengde zich zaterdag in de strijd om de negende plek. De Limburgers kwamen op 32 punten nadat ze thuis met 2-2 gelijk speelden tegen Vitesse. VVV kwam op 2-0 voor, maar leverde die voorsprong ook weer in. Omdat de club minder goals heeft gemaakt dan Heerenveen en Excelsior, staat VVV elfde. Vitesse blijft zevende.

Deze duels worden dit weekend ook gespeeld:
Zondag, 12.30 uur:
Ajax - ADO Den Haag
14.30 uur:
Feyenoord - PSV
Willem II - Roda JC
16.45 uur:
FC Utrecht - FC Twente