Geen zachte dood na ‘Laatste-wil-poeder’

Voltooid leven Coöperatie Laatste Wil biedt leden een middel voor zelfdoding. Maar de vraag is of het middel echt „veilig en humaan” is.

Een poeder dat Coöperatie Laatste Wil aan leden wil verstrekken om een eind aan hun leven te maken garandeert niet de „waardige dood” die het coöperatiebestuur belooft.

Dat blijkt uit een speurtocht in de medisch-wetenschappelijke literatuur naar de werking van het middel dat de coöperatie waarschijnlijk gaat verstrekken. De Coöperatie wil de naam van het middel niet noemen. Op basis van informatie die wel openbaar is gemaakt, kan worden afgeleid om welk middel het gaat.

De Coöperatie noemt het middel „veilig en humaan” en zegt dat iemand van normaal postuur 2 gram nodig heeft: „Binnen 20 minuten volgt coma en daarna de dood (half uur – uur).” De gerapporteerde doses in een twintigtal beschreven zelfdodingen waren echter hoger dan 6,5 gram. Met één uitzondering: een farmacoloog doodde zichzelf met 1,2 tot 2 gram. Die patiënt kwam drie uur na inname in het ziekenhuis en was toen bij kennis. Kort daarna kreeg hij een epileptische aanval. Hij stierf na ruim een etmaal.

Ook een 38-jarige man die 55 gram van het middel had genomen kreeg zo’n aanval voordat hij buiten bewustzijn raakte. Eerder erkende de coöperatie in een nieuwsbrief dat epileptische aanvallen kunnen voorkomen, maar: „De persoon heeft dan al een bewustzijnsverlaging, dus er wordt geen pijn ervaren.”

Een toxicoloog die een rapport voor de Coöperatie over het middel opstelde, verwees voor een reactie naar het bestuur, dat vrijdag niet reageerde op telefoontjes.

Zo zacht is de dood niet na slikken van giftig poeder. Wetenschap