Dodental aanslagen Somalië loopt op tot 45

Twee auto’s werden vrijdag tot ontploffing gebracht. Het aantal dodelijke slachtoffers werd toen vastgesteld op achttien.

De autobommen gingen af bij het hoofdkantoor van de inlichtingendiensten en bij het presidentiële paleis.
De autobommen gingen af bij het hoofdkantoor van de inlichtingendiensten en bij het presidentiële paleis. Foto Feisal Omar/Reuters

Het dodental na een aanslag met twee autobommen in de Somalische hoofdstad Mogadishu is opgelopen tot 45. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van de Somalische regering. Bij de ontploffingen vielen vrijdag al achttien doden en twintig gewonden.

De autobommen gingen af bij het hoofdkantoor van de inlichtingendiensten en bij het presidentiële paleis. Bij het paleis probeerde de auto met hoge snelheid langs een checkpoint te komen. Daarna ontstond een vuurgevecht, waarin veiligheidsdiensten vijf aanvallers doodschoten.

Regering omver werpen

De aanslagen zijn opgeëist door terreurgroep Al-Shabaab. De uit Somalië afkomstige extremisten plegen vaker aanslagen in het land. Het doel van de terreurgroep is om de regering omver te werpen en te vervangen door een streng islamitisch regime.

Lees meer over Somalië en de strijd tegen Al-Shabaab in dit vragenstuk

In oktober vond de dodelijkste aanslag ooit plaats in Somalië. 512 mensen kwamen om het leven toen terroristen een vrachtwagen vol explosieven lieten ontploffen. Al-Shabaab heeft die aanslag niet opgeëist.