Vicepremier Australië treedt af vanwege affaire met medewerker

Eerder voerde de conservatieve, katholieke Barnaby Joyce campagne voor “gezinswaarden”. Hij stapt ook op als leider van coalitiepartner National Party.

Vicepremier Barnaby Joyce bij de aankondiging van zijn vertrek.
Vicepremier Barnaby Joyce bij de aankondiging van zijn vertrek. Foto Lukas Coch/EPA

De Australische vicepremier Barnaby Joyce heeft vrijdag zijn aftreden bekendgemaakt, nadat hij eerder op de dag werd beschuldigd van seksuele intimidatie. Joyce lag ook al enkele weken onder vuur vanwege een buitenechtelijke affaire met een medewerker. Hij stapt ook op als leider van de conservatieve National Party.

Joyce stapt uit het kabinet maar houdt zijn zetel in het parlement, zodat de centrum-rechtse coalitie onder leiding van premier Malcolm Turnbull haar meerderheid van één zetel kan behouden.

De katholieke Joyce voerde vaak campagne met het thema ‘gezinswaarden’ en was tot 2017 getrouwd. De affaire met zijn media-adviseur Vikki Campion werd twee weken geleden bekend. In de Australische pers werden foto’s van Campion gepubliceerd, die nu een kind van hem verwacht. Vrijdag berichtten Australische media dat een andere vrouw anoniem een klacht wegens seksuele intimidatie had ingediend tegen Joyce. In zijn verklaring ontkende hij dergelijk grensoverschrijdend gedrag, maar hij zei dat de beschuldiging “de druppel was”.

Onenigheid in coalitie

Het schandaal was voor premier Turnbull aanleiding om een regel in de gedragscode voor bewindslieden op te nemen die een seksuele verhouding tussen ministers en medewerkers verbiedt. Hij weigerde Joyce te ontslaan, maar noemde de buitenechtelijke relatie wel “een schokkend ernstige inschattingsfout”.

De twee politieke leiders van de coalitie lagen de afgelopen dagen in de clinch over de affaire.

Joyce zei vrijdag dat hij op maandagmorgen zijn ontslag indient bij het partijbestuur. Hij was pas weer een maand in functie van vicepremier. In oktober kwam hij in opspraak omdat hij ook de Nieuw-Zeelandse nationaliteit bleek te hebben, terwijl volgens de grondwet mensen met een dubbel paspoort geen functie in het parlement mogen hebben. Een maand geleden kon Joyce toch weer als vicepremier aan het werk.

Correctie (23 februari 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Barnaby Joyce eerder verloofd was. Dat klopt niet. Hij was getrouwd. Hierboven is dat aangepast.