Telecom

Voor het eerst sinds het bestaan wereldwijd minder smartphones verkocht

Smartphonewinkel in Seoul.
Smartphonewinkel in Seoul. Foto Ahn Young-joon/AP

Het aantal verkochte smartphones is voor het eerst in de geschiedenis gedaald. Dat zegt onderzoeksbureau Gartner. In de laatste drie maanden van vorig jaar gingen er wereldwijd bijna 408 miljoen stuks over de toonbank. Dat is 5,6 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Het is de eerste daling sinds Gartner in 2004 begon met het bijhouden van de smartphoneverkoop, toen de iPhone nog niet bestond (die kwam in 2007).

De onderzoekers zien twee oorzaken voor de krimp. Mensen die al een smartphone hebben, blijven dat toestel langer gebruiken. Daarnaast aarzelen mensen die nu nog een eenvoudiger telefoon bezitten om een smartphone aan te schaffen. Ze vinden geen geschikt goedkoop exemplaar en kopen liever een telefoon waarmee ze alleen kunnen bellen en sms’en.

Samsung blijft volgens Gartner marktleider. De Zuid-Koreanen verkochten in oktober, november en december ruim 74 miljoen smartphones. Dat is wel 3,6 procent minder dan een jaar eerder. Apple volgt op de voet met 73 miljoen stuks. Het Chinese Huawei, nummer drie van de wereld, zag wel een groei. Het eveneens Chinese Xiaomi verdubbelde zelfs bijna en stond vierde.

In heel 2017 werden 1,5 miljard smartphones verkocht. Dat is 2,7 procent meer dan in 2016. (ANP)