Nieuw integriteitsonderzoek

Ollongren: geen spijt oproep aan Jo Palmen af te treden

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) heeft geen spijt van haar oproep aan de Brunssumse wethouder Jo Palmen af te treden. Ze zegt dit na nieuw onderzoek naar Palmens integriteit, waaruit blijkt dat hij gewoon tot wethouder kon worden benoemd. „Ik heb toen gereageerd op de ontstane situatie”, zegt Ollongren tegen NRC. De benoeming van Palmen leidde eind vorig jaar tot een politieke crisis in Brunssum. Uit een geheim onderzoek zou zijn gebleken dat Palmen een integriteitsrisico vormde, maar de gemeenteraad blokkeerde zijn benoeming niet. Burgemeester Luc Winants diende zijn ontslag in. Ollongren riep Palmen op te vertrekken en dreigde met ingrijpen. Na het nieuwe onderzoek, in opdracht van de gemeenteraad, zijn hoogleraren Douwe Jan Elzinga en Arno Korsten kritisch over Ollongren. Korsten vindt dat zij „beter haar kiezen op elkaar had kunnen houden” en dat door haar „erg vlug uit de heup is geschoten”. Ook Winants en commissaris van de koning Theo Bovens hebben te scherpe kwalificaties gebruikt voor het risico-Palmen. Ollongren wil nog niet inhoudelijk op het nieuwe rapport reageren. Zij vindt dat de gemeenteraad zich er eerst over moet buigen. Die debatteert op 6maart. Een Kamermeerderheid wil een brief van Ollongren. (NRC)