Kjeld Nuis wint ook goud op 1.000 meter

Schaatsen Kjeld Nuis slaat op de Winterspelen opnieuw toe met goud. Na de 1.500 meter wint hij ook de olympische titel op de 1.000 meter, een fractie voor de Noor Håvard Lorentzen.

Kjeld Nuis op weg naar zijn tweede gouden medaille, nu op de 1.000 meter.
Kjeld Nuis op weg naar zijn tweede gouden medaille, nu op de 1.000 meter. Foto Vincent Jannink/ANP

Harkend naar de finish, opkijken naar het scorebord: vierhonderdste van een seconde dook Kjeld Nuis onder de tot dan toe snelste tijd van de Noor Håvard Lorentzen (zilver). Het brons was voor de Zuid-Koreaan Kim Tae-yun. Gebalde vuist, high five voor coach Jac Orie, die het met de hand voor zijn mond ook al nauwelijks kon geloven. Het stond er echt: 1. NUIS Kjeld, 1.07,95. Tweede gouden medaille voor Nuis, die eerder deze Spelen al de 1.500 meter won.

Nuis (28) is pas de derde schaatser in de geschiedenis die tijdens één Spelen het goud pakt op de 1.000 en de 1.500 meter. Alleen de Amerikaan Eric Heiden, die in Lake Placid 1980 alle afstanden won, en de Canadees Gaétan Boucher (Sarajevo 1984) gingen hem voor. Vorig jaar won Nuis bij de WK afstanden in de Gangneung Oval ook al de dubbel op de middenafstanden.

Dit seizoen kampte hij aan het begin met een virus, waardoor zijn resultaten wat tegenvielen. Er werd een link gelegd met zijn verleden, toen hij op beslissende momenten niet zijn beste races wist te rijden. Maar op het olympisch kwalificatietoernooi eind december was hij superieur op ‘zijn’ afstanden. En eenmaal terug op het olympisch ijs toonde Nuis direct blakende beste vorm. Een razendsnel temporondje van 23,4 in training, ‘persoonlijk record’.

Schaatsen 1.000m mannen
. Kjeld Nuis
. Havard Lorentzen
. Kim Tae-yun
4. Joey Mantia
5. Takura Oda
6. Kai Verbij
7. Shani Davis
8. Nico Ihle
9. Koen Verweij
10. Mitchell Whitmore

Raketstart

Een raketstart op de 1.500 meter met een eerste ‘sprintersrondje’ van 25,0 leidde hem naar zijn eerste goud. „Het is niet moeilijk om mijn vorm vast te houden”, vertelde hij voor de 1.000 meter, die pas tien dagen na zijn eerste olympische optreden was. „Ik zit er nog steeds lekker in.”

In de eerste helft van de achttien ritten was de snelste tijd voor de Zuid-Koreaan Cha Min-kyu. De verrassende zilveren medaillewinnaar van de 500 meter (34,41) kwam tot 1.09,27. Na de dweil dook de Duitser Nico Ihle als eerste onder de 1.09, de Amerikaan Joey Mantia kwam tot 1.08,56. Shani Davis, wereldrecordhouder en tweevoudig olympisch kampioen, verloor zijn laatste olympische race van de Japanner Takuro Oda. De Koreaan Kim Tae-yun zette de Gangneung Oval op z’n kop in 1.08,22.

En toen kwamen de grote drie. Lorentzen declasseerde de opnieuw tegenvallende Koen Verweij en kruiste in de laatste ronde over de Nederlander heen: 1.07,99 om 1.09,14. Verbij versloeg wel de Canadees Vincent De Haître maar kwam in 1.08,62 uiteindelijk niet verder dan de zesde plaats. Nuis wist in de slotrit tegen de Fin Mika Poutala precies wat hij moest doen. „Kut” noemde hij dat gevoel vooraf. En dan ook nog een valse start. Een lastige laatste kruising. Maar hij deed wel wat hij moest doen. Goud.

„De zenuwen gierden door m’n lijf”, zei Nuis na afloop tegen de NOS. „Megavet, zó kicken. Ik had hier zo op gehoopt. Ik ben zo supertrots. Het is gewoon gelukt. Ik heb er gewoon twee.”