Bouwer Heijmans buigt zwaar verlies om in winst

Het concern maakte 20 miljoen euro winst, terwijl het een jaar eerder nog een verlies boekte van 110 miljoen euro. Oorzaak: een aantal opgeloste conflicten bij grote projecten.

Foto Remko de Waal/ANP

Na een dramatisch verlopen 2016 heeft bouwbedrijf Heijmans vorig jaar weer winst gemaakt. Het concern behaalde een nettoresultaat van 20 miljoen euro, blijkt uit de vrijdag gepubliceerde jaarcijfers. Een jaar eerder boekte Heijmans nog 110 miljoen euro verlies. Afgelopen zomer liet het bedrijf voor het eerst sinds 2011 weer zwarte cijfers noteren.

Dat Heijmans 2017 positief afsluit, komt vooral doordat het bedrijf problemen bij een aantal grote bouwprojecten wist op te lossen. Zo legde Heijmans een conflict met de provincie Noord-Holland bij over de aanleg van de provinciale weg N23, en bood de rechter een uitweg in een ruzie tussen Heijmans en diezelfde provincie over de Wilhelminasluis in Zaandam.

Ook trok Heijmans zich terug uit het consortium dat het nieuwe RIVM-gebouw moet gaan neerzetten - een project dat jaren vertraging heeft opgelopen en miljoenen euro’s meer kost dan aanvankelijk gepland.

Lees ook: Heijmans lijkt problemen op te lossen

Heijmans zag de omzet afgelopen jaar licht stijgen, van 1,37 miljard euro naar 1,40 miljard euro. Het bedrag aan opdrachten dat het bedrijf heeft uitstaan, bleef ongeveer gelijk op 1,89 miljard euro.

Drukke woningmarkt

Met name de infrastructuurdivisie van Heijmans maakte een goed jaar door. Het bedrijfsonderdeel boekte 16 miljoen euro winst, op een omzet van 680 miljoen euro. In 2016 verloor Heijmans nog 73 miljoen euro op zijn infrastructuurprojecten. Heijmans profiteerde ook van de drukke woningmarkt. De bedrijfstak die woningen bouwt, haalde een omzet van 391 miljoen euro, bijna 60 miljoen meer dan een jaar eerder.

Op het gebied van utiliteitsbouw (fabrieken, kantoren, scholen, ziekenhuizen) had Heijmans een minder goed jaar. De utiliteitsafdeling bleef verlieslatend: ze moest 6 miljoen euro toeleggen, terwijl de omzet met een kwart daalde tot 240 miljoen euro. Vorig jaar leed het onderdeel nog een verlies van 14 miljoen euro.