Opnieuw misbruik bij hulporganisatie

Plan International

Bij hulporganisatie Plan International hebben tussen 1 juli 2016 en 30 juni 2017 zes bewezen gevallen van seksueel misbruik met kinderen plaatsgevonden. Ook is er negen keer sprake geweest van seksuele intimidatie en ongepast gedrag tegen volwassen medewerkers. Dat maakte de organisatie, waarvan het hoofdkantoor in Verenigd Koninkrijk is gevestigd, woensdag bekend in een e-mail aan donateurs.

In vijf gevallen gaat het om een strafbaar feit waarvan aangifte is gedaan. De zes verantwoordelijke personen, een medewerker en vijf externen (waaronder vrijwilligers en lokale partners), zijn ontslagen. Er zijn geen Nederlandse medewerkers bij betrokken, zegt Plan Nederland.

Het vroegere Foster Parents Plan legt zich toe op de hulp van kinderen en is actief in 75 landen, met 10.000 eigen medewerkers en duizenden vrijwilligers en medewerkers van partnerorganisaties. De hulporganisatie schrijft dat aan de minderjarige slachtoffers en hun families medische en psychologische hulp is geboden. De Nederlandse tak van de organisatie zegt “ongelooflijk geschokt” te zijn door de incidenten en de controles aan te scherpen.

Na het Oxfamschandaal eerder deze maand, waarbij internationale medewerkers in Haïti deelnamen aan seksfeesten met mogelijk minderjarige prostituees, voelen hulporganisaties zich gedwongen om na te gaan hoe het bij hen zelf gesteld is. Sinds woensdag ligt ook het Internationale Rode Kruis (ICRC) onder vuur na meldingen van seksueel wangedrag. De Nederlandse afdeling liet woensdagavond weten de meldingen „zeer zwaar op te nemen”.