OM gaat voormalig radicaliseringsambtenaar Amsterdam vervolgen

Ook vervolgt het Openbaar Ministerie een 36-jarige man, met wie de ambtenaar een privérelatie had. Ze zou hem opdrachten hebben gegund.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het voormalig hoofd van het Amsterdamse programma tegen radicalisering en polarisatie, Saadia Ait-Taleb (34), wordt vervolgd voor het vervalsen van facturen. Dit maakte het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekend. Daarnaast gaat het OM de 36-jarige Said J. vervolgen.

De hoofdverdachte zou J. opdrachten hebben gegund, terwijl ze met hem een privérelatie had. Haar leidinggevenden werden hiervan niet op de hoogte gesteld. Ook vermoedde de gemeente dat er te veel voor de opdrachten is betaald. Om deze redenen werd Ait-Taleb vorig jaar augustus ontslagen door de inmiddels overleden burgemeester Eberhard van der Laan.

‘Plichtsverzuim’

De ambtenaar vocht het ontslag aan bij de rechter, maar kreeg geen gelijk. De rechter kwalificeerde de handelwijze van Ait-Taleb als “plichtsverzuim”.

Door de rechtszaak werd meer bekend over de opdrachten die Said J. van Ait-Taleb kreeg. Zo kreeg hij de opdracht om 25 vlogs te maken met het doel om jongeren van extremistisch gedrag af te houden. In totaal declareerde J. 300.000 euro bij de gemeente.

Programma ‘schoot tekort’

De belangenverstrengeling werd vorige week bevestigd door het gemeentelijke Bureau Integriteit, dat met twee rapporten kwam. Het bureau trok de conclusie dat de aanpak van het programma tegen radicalisering en polarisatie “tekortschoot”.